TA3 z hraničného priechodu: Z Ukrajiny prichádzajú tisícky ľudí, Slováci prejavujú solidaritu

TA3
26.2.2022 11:32

Pred vojnou mnohí Ukrajinci utekajú smerom na Slovensko. Na hraničnom priechode v Ubli je redaktor Peter Revús. Ako to tam vyzerá?

Redaktor informoval z Ubli, kde situáciu najlepšie vystihuje slovo „čakanie“. V prihraničnej oblasti čakajú Ukrajinci, ktorí sa snažia dostať do bezpečia, pričom doba sa odhaduje na osem až desať hodín. Zo Slovenskej strany prichádza množstvo ľudí, ktorí čakajú na prichádzajúcich, či už ide o rodinných príslušníkov alebo dobrovoľníkov s pomocou.

Podľa redaktora ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, nedôverujú a potrebujú aj iné, ako len úradné, informácie. Na mieste chýbajú psychológovia či intervenční pracovníci. Väčšinou prichádzajú matky s deťmi. Nechcú sa vzdialiť od hranice a ísť do vnútrozemia, ich cieľom je prečkať situáciu čo najbližšie. 

Ako povedala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická prichádzajúci na našej územie sa musia preukázať buď platným cestovným dokladom alebo v prípade, že ním nedisponujú, tak stačí akýkoľvek iný doklad s fotografiou. Ak ale občan Ukrajiny nemá biometrický cestovný pas, je upovedomený, že nemôže opustiť územie Slovenska.

Na mieste sú dobrovoľníci z charity, ktorí prichystali pre ľudí občerstvenie. Slováci ponúkajú prístrešie, no zatiaľ má väčšina Ukrajincov kam ísť. Napríklad idú k rodine alebo k priateľom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok