Bomby sú skutočné, sankcie predstierané. Bývalý predseda Európskej rady kritizoval blokovanie tvrdších krokov

TA3
25.2.2022 16:53

Európska únia sa chystá uvaliť sankcie na aktíva ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa diplomacie Sergeja Lavrova. Bývalý predseda Európskej rady a súčasný šéf Európskej ľudovej strany Donald Tusk ostro kritizoval krajiny, ktoré odmietajú prijať čo najtvrdšie sankcie proti Rusku. Podľa jeho slov si urobili veľkú hanbu.

Hlavy štátov a šéfovia vlád členských krajín Európskej únie odsúhlasili na štvrtkovom summite rozsiahle sankcie, ktoré okrem iného zahŕňajú 70 percent ruského bankového trhu. Nerozhodli však o vylúčení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT. Proti tomu sa vyjadrilo napríklad práve Nemecko. A práve to kritizoval bývalý šéf úniových summitov Donald Tusk.

„V tejto vojne je všetko skutočné: šialenstvo Vladimira Putina a jeho krutosť, ukrajinské obete, bomby padajúce na Kyjev. Predstierané sú len vaše sankcie. Tie krajiny, ktoré zablokovali tvrdé rozhodnutia, okrem iných Nemecko, Maďarsko a Taliansko, si urobili hanbu,“ povedal Donald Tusk, bývalý predseda Rady Európskej únie.

V pláne tretieho balíka sankcií je zmrazenie majetku Vladimira Putina, ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova a oligarchov napojených na Kremeľ. Aj keď sankcie, ktoré Európska únia na Kremeľ uvalila, sú rozsiahle, podľa ukrajinského prezidenta Zelenského nie sú dostatočné, pretože nedokázali zastaviť ruskú inváziu na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok