Parlament odsúdil agresiu Ruska. Žiada zastavenie okupácie a návrat k rokovaniam

TA3 TASR
25.2.2022 16:11

Národná rada odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Žiada Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a bezpodmienečné stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny.

Požaduje, aby sa Rusko vrátilo k rokovaciemu stolu a hľadalo riešenie mierovou cestou. Vyjadruje tiež solidaritu s ukrajinským národom. Parlament to uvádza vo schválenom vyhlásení, ktoré predložili poslanci Michal Šipoš, Juraj Šeliga, Anna Zemanová a Peter Pčolinský.

Zo 113 prítomných poslancov návrh podporilo 112, nikto nebol proti a nikto sa nezdržal, no jeden poslanec nehlasoval. Na hlasovaní chýbal celý poslanecký klub ĽSNS i niekoľko zákonodarcov z každého klubu. Viacerí poslanci boli z rokovania ospravedlnení. Vyhlásenie podporili aj opoziční poslanci zo Smeru-SD a poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD.

"Ruská vojenská agresia proti Ukrajine – nezávislému a suverénnemu štátu – je hrubým pošliapaním medzinárodného práva a princípov Charty OSN, Helsinského záverečného aktu, Budapeštianskeho memoranda, Parížskej Charty a Základnej zmluvy NATO – Rusko. Kroky Ruskej federácie nebezpečným spôsobom podkopávajú európsku a globálnu bezpečnosť a stabilitu," zdôrazňuje NR SR vo vyhlásení.

Parlament žiada Rusko, aby plne rešpektovalo nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Vyzýva ho tiež, aby plne rešpektovalo medzinárodné humanitárne právo a umožnilo bezpečný a nerušený humanitárny prístup a pomoc všetkým osobám v núdzi. Potvrdzuje, že územia samozvaných republík Doneck a Luhansk sú naďalej zvrchovaným územím Ukrajiny.

NR SR tiež odsudzuje tragické straty na životoch a ľudské utrpenie spôsobené agresiou, "za ktorú nesie Ruská federácia plnú zodpovednosť a vyjadruje solidaritu s obeťami".

Národná rada SR tiež vyjadruje plnú podporu Ukrajine a jej občanom a vyjadruje sústrasť nevinným obetiam tejto agresie. "Ukrajina bojuje za hodnoty slobody, demokracie, politickej nezávislosti, štátnej suverenity a územnej celistvosti, ktoré sú kľúčové aj pre Slovensko," uvádza sa vo vyhlásení. Vo vyhlásení NR SR opätovne deklarovala aj svoju "neochvejnú podporu pre nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc".

"Občania Slovenskej republiky sú solidárni so susedným ukrajinským národom a plne podporujú jeho právo slobodne si vybrať svet, v akom chcú pokojne žiť a prosperovať. Sme zároveň presvedčení, že prebiehajúca agresia neodráža vôľu väčšiny ruského národa. Ruský národ si nezaslúži, aby ho jeho politické vedenie viedlo do medzinárodnej izolácie a ekonomickej krízy," zdôraznila NR SR vo vyhlásení. Dodala, že stojí pri ľude Ukrajiny a jej demokraticky zvolených predstaviteľoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok