Ján Kováčik zostáva vo funkcii. Opäť ho zvolili za prezidenta Slovenského futbalového zväzu

TA3 TASR
25.2.2022 13:15

Staronovým prezidentom Slovenského futbalového zväzu sa stal Ján Kováčik. Delegáti piatkovej konferencie SFZ ho zvolili do funkcie na nasledujúce štvorročné obdobie už štvrtýkrát za sebou. Post prvého muža slovenského futbalu zastáva od konca septembra 2010.

Kováčik je tretí prezident SFZ po Milanovi Služaničovi a Františkovi Laurincovi. Konferencia je najvyšší zastupiteľský orgán SFZ, ktorý má legitimitu prijať najzávažnejšie rozhodnutia futbalového hnutia v SR. Na volebnej konferencii v Senci sa zúčastnilo všetkých 87 delegátov s právom hlasovať. Tento počet tvorili predstavitelia za oblastné a regionálne zväzy, zástupcovia za profesionálny futbal Úniu ligových klubov a účastníci zastupujúci ženský futbal, futsal, trénerov, rozhodcov a hráčov.

Kováčik opäť dostal dôveru

Ján Kováčik dostal všetkých 87 hlasov, pričom sa hlasovalo verejne a stačila mu nadpolovičná väčšina hlasov všetkých delegátov. "Toto zvolenie si vážim najviac z doterajších. Je pre mňa cťou, že v tomto ťažkom období som od vás dostal dôveru na sledujúce obdobie," povedal Kováčik.

Volilo sa obsadenie 21 funkcií, o ktoré sa uchádzalo celkovo 24 kandidátov. Pri tucte pozícií bol na post jeden adept, pri troch sa prihlásilo viac kandidátov. Na tri funkcie členov VV SFZ za profesionálny futbal kandidovali štyria funkcionári, na post člena VV SFZ zástupca trénerov dvaja a na post člena VV SFZ zástupca hráčov tiež dvaja.

Vzhľadom na naplnenie vekového limitu nekandidoval na ďalšie volebné obdobie doterajší člen VV SFZ zástupca trénerov Dušan Radolský, pôsobenie v exekutíve ukončil na konferencii aj jej dlhoročný člen Jozef Paršo rovnako z vekového dôvodu, doterajší predseda disciplinárnej komisie SFZ Miroslav Vlk (od roku 2013) nekandiduje na post jej šéfa.

Podľa stanov SFZ o kandidátoch na štyri pozície v exekutíve za profesionálny futbal mohlo hlasovať 24 delegátov konferencie za profesionálny futbal. O kandidátoch za členov VV SFZ za amatérsky futbal mohlo hlasovať 58 delegátov za amatérsky futbal (38 za oblastné zväzy, 20 za regionálne).

Schválili aj rozpočet

Konferencia mala celkovo 30 bodov. Zásadné pre fungovanie slovenského futbalu bolo tiež schválenie rozpočtu SFZ a SFZ Marketing na rok 2022. Jedným z programov konferencie SFZ bolo aj odovzdávanie najvyšších ocenení národného zväzu. Zlatý odznak si osobne prevzal predseda Bratislavského futbalového zväzu Juraj Jánošík.

Hosťami na konferencii boli Kenny Jean-Marie, vedúci oddelenia FIFA pre členské asociácie, Alessandro Gramaglia, projektový manažér FIFA, Jozef Kliment z oddelenia národných asociácií UEFA a Ivan Husár, štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, resp. viacerí čestní členovia SFZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok