Do Pekingu ide rekordný počet našich paralympionikov, premiérový štart si vybojovali aj hokejisti

TA3 TASR
25.2.2022 13:10

Smer Peking nabral v piatok rekordný počet 32 slovenských paralympionikov. Na ZPH 2022 bude štartovať o 19 reprezentantov viac ako pred štyrmi rokmi v Pjongčangu. Podujatie štartuje presne o týždeň 4. marca.

Do Pekingu ide rekordný počet našich paralympionikov, premiérový štart si vybojovali aj hokejisti
TASR/Pavol Zachar

Počet športovcov navýšila predovšetkým účasť dvoch slovenských tímov. Premiérový štart si vybojovali aj parahokejisti. Pred odchodom ich prišli povzbudiť aj tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

"Povedali sme im, nech si hry užijú a už teraz sú pre nás hrdinovia. Začínali iba pár rokov dozadu a urobili obrovský kus práce. Zaželali sme im, aby podobne ako naši bronzoví chlapci prekročili svoj tieň a nech sa neboja v súbojoch proti favoritom. Pre hokejové hnutie ich účasť znamená veľa. V budúcnosti plánujeme ešte väčšiu integráciu medzi hokejovým zväzom a parahokejistami," cituje TASR vyjadrenie Šatana zo spoločného brífingu SOŠV a SPV.

Zimné hry zatieni konflikt

Zimné paralympijské hry v Pekingu výrazne zatieni prebiehajúci rusko-ukrajinský konflikt. Prezident SPV Ján Riapoš pripomenul, že svetové paralympijské hnutie vzniklo v roku 1948 ako hnutie pre zapojenie sa ľudí, ktorí utrpeli zranenia po II. svetovej vojne.

"Paralympizmus vníma situáciu veľmi citlivo a pozorne. Máme blízko k ľuďom, ktorí prežili vojnové konflikty. Chceli by sme vyjadriť podporu ukrajinským paralympionikom a odsúdiť ruský útok. Rusi podpísali chartu OSN a deklarovali, že do 20. marca sa zrieknu vojnových operácií, čo sa nestalo. Veríme, že svet sa dokáže poučiť zo športu, v ktorom si po boji dokážeme všetci podať ruku," vyhlásil Riapoš.

Prezident SPV opätovne pripomenul, že jeho hnutie nepracuje v ideálnych podmienkach a stále nemá podpísanú zmluvu s ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Prešli sme si za uplynulé obdobie mnohými komplikáciami. Ďakujeme každému, kto nám pomohol v misii Peking. V našej výprave nie je ani jeden profesionálny športovec. Náš parahokejový tím by som nazval kokosy na ľade. Budeme na turnaji jediní, ktorých hráči nehrajú profesionálne súťaže. Napriek tomu ideme bojovať za Slovensko. Samozrejme, v športovom duchu," prízvukoval Riapoš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok