Čaputová pred odletom na stretnutie NATO: Sankcie nie sú dostatočné, Putin sa nezastaví pred ničím

TA3 TASR
25.2.2022 12:08

Napadnutie Ukrajiny ruskou armádou je bezprecedentným útokom, aký sme v Európe nezažili od konca druhej svetovej vojny. Mimoriadne budú o bezpečnostnej situácii rokovať aj predstavitelia NATO. Na stretnutí bude Slovensko reprezentovať prezidentka Zuzana Čaputová, podľa ktorej sa situácia na Ukrajine zhoršuje.

Situácia na Ukrajine sa zhoršuje a dochádza k útokom na civilistov, povedala Čaputová vo vyhlásení. Pripomenula, že médiá píšu o zásahoch proti deťom, na nemocnice či na iné civilné objekty. Prezident Putin ukazuje, že ho nezastaví nič, tvrdi slovenská prezidentka. 

V európe a vo svete podľa nej čelíme novej bezpečnostnej situácii. Na to musíme reagovať signálom obrany a ochrany občanov. Ako uviedla, jedno je jasné, Putin útočí a my sa musíme brániť. Okrem toho potvrdila slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podľa ktorého dnešná situácia na Ukrajine ukazuje, že sankcie nie sú dostatočné. Musíme urobiť všetko preto, aby útoky na civilistov prestali. Dôležité je sadnúť si opäť za jeden stôl a dosiahnuť mier.

"Za posledné hodiny vidíme, že situácia na Ukrajine sa zhoršuje. Dochádza k útokom na civilistov. Objektom vojenských útokov sa stal aj Kyjev. V médiách čítame o zásahoch proti deťom, na nemocnice a iné civilné objekty. Vyplýva z toho, že ruský prezident Vladimir Putin je nekompromisný, nič ho nezastaví," skonštatovala prezidentka.

Ako podotkla, dochádza k bezprecedentnému útoku, aký sme v novodobých dejinách v Európe po druhej svetovej vojne nezažili. Na mimoriadnom samite lídrov NATO sa preto podľa jej slov budú zaoberať novou bezpečnostnou situáciou. "Situácia je novou pre všetkých, Putin útočí a my sa chceme efektívne brániť," uviedla.

Prezidentka bude v piatok prostredníctvom online rokovania zastupovať Slovensko na mimoriadnom samite lídrov Severoatlantickej aliancie. K online rokovaniu sa prezidentka pripojí z Varšavy spolu s ďalšími lídrami štátov východného krídla NATO, tzv. Bukureštskej deviatky (B9). Jej členmi sú okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok