Ohrozené je aj Slovensko, Putin sa imperiálnymi ambíciami netají, hovorí Mikloš. Ako konflikt ovplyvní svet?

TA3
25.2.2022 10:06

Spor o Ukrajinu je súbojom o budúcnosť ľudskej civilizácie. Povedal to bývalý minister financií a bývalý ekonomický poradca ukrajinského premiéra Ivan Mikloš. Ako dianie vnímajú domáci a ako môže vojenský konflikt zmeniť svet? Aj na to sme sa pýtali Ivana Mikloša.

Nezmysly o nacistoch

Ukrajinci už proti ruskej invázii bojujú a bojovať aj budú, zdôraznil Mikloš. "Môžem celkom jasne a jednoznačne povedať, že nezmysly, ktoré rozprával Putin vo svojich dvoch prejavoch, že Ukrajine vládnu nacisti, že je tam rusofóbia a nenávisť voči Rusom, sú absurdné a nezmyselné lži, ako všetko čo povedal." Mikloš podotkol, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský je ruskojazyčným židom, ktorý sa židovstvom netají a zvolený bol vyše 70 percentami Ukrajincov.

Podľa Mikloša sa veľa v zmýšľaní Ukrajincov zmenilo po zabraní Krymu. Ukrajinci dovtedy považovali Rusov za svoj bratský národ, ruská anexia a podpora separatistov na východe bola teda vnímaná ako bratovražedný akt. Podľa Mikloša sa po udalostiach na Kryme ukrajinská spoločnosť spojila a ruskojazyční Ukrajinci na východe sa zomkli s proeurópskymi obyvateľmi západnej časti. "Putin vlastne vytvoril jednotný ukrajinský národ," skonštatoval Mikloš.

Udalosti, ktoré sa momentálne dejú, sú zlé pre každého, najhoršie následky však bude mať invázia pre Rusko a bežných Rusov, myslí si Mikloš. To, čo sa deje, bude mať podľa neho ďalekosiahle ekonomické dôsledky, priame aj nepriame. Nepatria k nim len vyššie náklady na plyn, ale aj vyššie náklady na zbrojenie, "aby sme boli bezpeční voči agresívnym vojnovým šialencom"

Budúcnosť civilizácie

Ekonomické dôsledky však označil Mikloš za druhoradé. "Dnes ide doslova o budúcnosť civilizácie a o ľudské životy, ide o slobodu, nezávislosť, územnú celistvosť nielen na Ukrajine, ale aj u nás a v ďalších krajinách. Putin sa netají, že jeho imperiálne ambície sú oveľa väčšie," povedal Mikloš s tým, že máme obrovské šťastie, že Slovensko je v NATO.

"Dôvod, prečo vojská NATO, ktoré sú rádovo silnejšie ako ruské vojsko, nebudú a nemôžu priamo vojensky brániť Ukrajinu, je, že nie je členskou krajinou NATO," zdôraznil Mikloš. Napriek tomu je podľa neho ohrozené aj Slovensko. Mikloš pripomenul, že v decembri minulého roka Putin žiadal, aby boli nové členské krajiny NATO, medzi nimi aj Slovensko, boli brané ako druhoradí členovia organizácie. "Aby na ich území nemohli byť základne a zbrane," spresnil. Aj nesplenie tejto požiadavky je podľa Mikloša jedným z dôvodov agresie na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok