Na vlnu utečencov sa pripravuje aj Poľsko, hranice prekročili už tisíce ľudí

TA3 TASR
25.2.2022 11:33

Približne 29.000 ľudí prišlo za posledných 24 hodín do Poľska z Ukrajiny. Tisíce z nich sami seba označujú za vojnových utečencov. Povedal to v piatok hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Zaryn. Informovala o tom poľská agentúra PAP.

"Približne polovica z tohto počtu sú ľudia, ktorí tvrdia, že utekajú pred vojnou a malo by sa s nimi preto zaobchádzať ako s vojnovými utečencami," povedal Zaryn pre rozhlasovú stanicu Radio Plus. Hovorca dodal, že Poľsko sa pripravuje na príchod veľkej vlny utečencov. Približný počet očakávaných osôb však neposkytol.

"Situáciu budeme sledovať a vyvodzovať závery," povedal. Pawel Szefernaker z poľského ministerstva vnútra v piatok pre Radio Plus povedal, že na hraniciach sa tvoria rady.

Poľsko vo štvrtok oznámilo, že zruší povinnú karanténu a testy na koronavírus pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny. Takýmto krokom chce Varšava umožniť ľuďom utekajúcim z Ruskom napadnutej Ukrajiny, aby sa ľahšie dostali do Poľska. Táto krajina (Poľsko) prijala aj ďalšie opatrenia vrátane plánov na prevoz zranených osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok