Motá sa vám ráno hlava a pritom ste nepili? Telo bojuje s týmto zdravotným problémom

TA3/bd
25.2.2022 10:00

Skutočná „opica“ vzniká z nadmerného pitia alkoholu a vekom sa len zhoršuje. Existuje však mnoho ďalších vecí, ktoré vám môžu spôsobiť pocit, že sa zotavujete z noci plnej konzumácie alkoholu, aj keď ste vôbec nepili.

Motá sa vám ráno hlava a pritom ste nepili? Telo bojuje s týmto zdravotným problémom
FreePik

Symptómy ako dehydratácia, nevoľnosť alebo vracanie, bolesť hlavy, závraty a únava sú napokon klasickými príznakmi. Sú to aj bežné príznaky spojené s množstvom iných zdravotných problémov. Ponúkame návod, ako zistiť, čo vás môže trápiť a ako sa cítiť rýchlo lepšie.

1. Ste dehydratovaní

Dehydratácia je v skutočnosti jedným z hlavných vinníkov stavu po opilosti. Nie je teda prekvapujúce, že nedostatok tekutín môže spôsobiť, že sa budete cítiť zle. Dokonca aj strata len 1,5 percenta telesných tekutín môže spôsobiť bolesť hlavy, únavu, sucho v ústach a závraty. Nedostatok tekutín môže tiež viesť k výkyvom hladín telesných elektrolytov, ako je sodík a draslík. A táto nerovnováha môžu tiež spôsobiť bolesti svalov, závraty, búšenie srdca a slabosť. Začnite rehydratovať malými a častými dúškami vody, vývaru alebo nápoja bohatého na elektrolyty, 

2. Dostali ste chrípku alebo inú infekciu

Nepríjemná choroba môže napodobňovať príznaky stavu po opilosti. Veľa z tohto prekrývania súvisí s dehydratáciou a abnormalitami elektrolytov. Infekcia a vírusy tiež môžu dráždiť výstelku vášho tráviaceho traktu a spôsobiť príznaky podobné žalúdočným problémom, ako je nevoľnosť alebo vracanie, ako aj potenie, rýchly srdcový tep a začervenanie kože. Najlepším spôsobom, ako liečiť infekcie podobné chrípke, je odpočinok a hydratácia. 

spanok FreePik

3. Zjedli ste príliš veľa cukru

Ak sa v noci pustíte do sladkých vecí, môžete sa na druhý deň cítiť mrzuto. Nadmerné množstvo cukru pred spaním môže spôsobiť skoky a poklesy hladiny cukru v krvi, čo môže viesť k rušivému spánku a bolestiam hlavy, ako aj k pocitom nevoľnosti alebo celkovej únavy.  Majte na pamäti, že „nadmerné“ znamená pre rôznych ľudí rôzne veľa. Každý reagujeme na jedlo a cukor vlastným spôsobom. U osoby s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou môže tieto pocity spôsobiť len malé množstvo pridaného cukru.Proti účinkom nízkej hladiny cukru v krvi môžete bojovať pitím veľkého množstva vody a vyváženými raňajkami s chudými bielkovinami, zdravými tukmi a komplexnými sacharidmi.

4. Prechádzate odvykaním od kofeínu

Či už sa snažíte prestať piť kávu alebo ste si len nestihli dať rannú šálku, vynechanie kofeínu, keď to vaše telo očakáva, je recept na omdlievanie. Príznaky súvisiace s odvykaním od kofeínu zahŕňajú predovšetkým bolesť hlavy, ale môže sa prejaviť ospalosťou alebo malátnosťou, mozgovou hmlou, podráždenosťou, ťažkosťami s koncentráciou, zníženou bdelosťou a depresívnou náladou. Ak vynechávate kofeín zámerne, príznaky abstinencie minimalizujete postupným znižovaním jeho spotreby. 

spanok FreePik

5. Vzali ste si lieky na spanie

Tabletky na spanie alebo antidepresíva so sedatívnym účinkom vám môžu pomôcť so spánkom, ale často ráno spôsobia závraty, nevoľnosť alebo bolesť hlavy. Vymeňte lieky alebo upravte ich dávkovanie.

6. Máte migrénu

Alkohol je bežným spúšťačom migrény. Ale aj bez pitia môže byť prebudenie s migrénou podobné ako ráno po prepitej noci. Okrem pulzujúcej bolesti hlavy môžu migrény spôsobiť nevoľnosť a citlivosť na svetlo. Aj keď bolesť ustúpi, môžete sa cítiť slabí alebo vyčerpaní.

spanok FreePik

7. Ste tehotná

Alkohol a tehotenstvo sa samozrejme nemiešajú. Ranné nevoľnosti však môžu spôsobiť nevoľnosť alebo zvracanie (kedykoľvek počas dňa) a na začiatku tehotenstva sa vo všeobecnosti môžete cítiť unavená a vyčerpaná. 

Kedy zavolať lekára

Ak nemôžete určiť zjavnú príčinu, prečo sa cítite po prebudení zle, alebo nemôžete zmierniť svoje príznaky jednoduchými domácimi prostriedkami, konzultujte stav so svojím lekárom. Príznaky môžu naznačovať iné závažné ochorenie alebo závažnú dehydratáciu, ktorá si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok