Žiadostí pribudlo. Ukrajinci sa informujú, za akých podmienok môžu prísť na Slovensko

TA3 TASR
25.2.2022 10:46

Pracovníci Migračného informačného centra Medzinárodnej organizácie pre migráciu v SR v súčasnosti prijímajú vo zvýšenej miere žiadosť o konzultáciu zo strany občanov Ukrajiny. Potvrdila to vedúca úradu IOM v Bratislave Zuzana Vatráľová.

Žiadostí pribudlo. Ukrajinci sa informujú, za akých podmienok môžu prísť na Slovensko
TASR/AP

"Žiadosti prichádzajú jednak od Ukrajincov, ktorí žijú a pôsobia na Slovensku, tí sa pýtajú, akým spôsobom môžu dostať na Slovensko svojich blízkych," informovala. "Migračné informačné centrum však kontaktujú aj priamo ľudia z Ukrajiny, ktorí chcú vedieť, za akých podmienok môžu prísť a zostať na Slovensku," dodala.

IOM a jej informačné centrum poskytujú poradenstvo a služby migrantom na území SR pri integrácii na území krajiny, adaptácii na nové prostredie i hľadaní zamestnania.

Podľa štatistík Úradu cudzineckej a hraničnej polície pôsobilo na Slovensku k 31. decembru 2021 celkovo 56.480 štátnych príslušníkov Ukrajiny, 49.131 malo prechodný, 7346 trvalý a traja tolerovaný pobyt. Je to približne polovica všetkých cudzích štátnych príslušníkov z tzv. tretích krajín s legálnym pobytom na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok