Na útok zareagovali aj v Moskve. Rusi sú proti vojne s Ukrajinou, tvrdia účastníci na protestnom zhromaždení

TA3 TASR
24.2.2022 20:33

Na protivojnových protestoch v Rusku bolo zadržaných viac ako 900 ľudí. Protestné zhromaždenia boli zvolané v reakcii na "špeciálnu vojenskú operáciu", ktorú na Ukrajine vo štvrtok ráno rozpútal ruský prezident Vladimir Putin.

Na útok zareagovali aj v Moskve. Rusi sú proti vojne s Ukrajinou, tvrdia účastníci na protestnom zhromaždení
TASR

Informovalo o tom nezávislé združenie OVD-Info, ktoré v Rusku monitoruje protivládne protesty a počty zadržaných. Podľa neho bolo  "v 44 mestách zadržaných 917 ľudí". V Moskve polícia zatkla najmenej 472 osôb. Účastníci protestov v Moskve mali v rukách plagáty s nápismi "Vojnu nepotrebuje nikto - okrem Putina", "Ukrajina nie je nepriateľ!", "Putinovi - Norimberg", "Putin je najväčší terorista", "Rusi sú proti vojne s Ukrajinou", "Rusko nie je Putin", "Riešte naše problémy, nie vojnu", "Putin, preč z Ukrajiny", "Máte ruky od krvi, zastavte vojnu", "Putin je vojnový zločinec", či "Bojím sa".

Tieto akcie mali buď podobu protestu jednotlivcov, alebo sa na nich zišli desiatky či stovky ľudí. Ako je známe, podľa zákona platného v Rusku sa protestná akcia za účasti jedinej osoby môže konať bez úradného povolenia, čo často využívajú odporcovia súčasného vedenia, keď sa schádzajú a na dohodnutom mieste sa striedajú s plagátom či transparentom v rukách. Napriek tomu polícia často zasahuje, ak sa na určenom mieste vytvorí rad ľudí čakajúcich na to, aby sa mohli k protestnej akcii pridať.

Protesty proti vojne, ktorú Rusku rozpútalo na Ukrajine, sa vo štvrtok konali alebo ešte konajú vo viacerých metropolách i menších mestách sveta: Berlíne, Sydney, Barcelone, Madride, Bejrúte, Štokholme, Tokiu, Rige, Tallinne, Varšave, Osle, Haagu, Paríži. Mnohé z týchto protestov sa uskutočnili pred sídlami ruských veľvyslanectiev a zúčastnili sa na nich nielen príslušníci ukrajinskej diaspóry v danej krajine, ale aj miestni obyvatelia podporujúci Ukrajinu.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok