Ruskí vojaci obsadili černobyľskú atómovú elektráreň. Sú tam úložiská nebezpečného rádioaktívneho odpadu

TA3 ČTK
24.2.2022 18:57

Ruskí vojaci obsadili odstavenú jadrovú elektráreň, uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Černobyľ, kde sa na jar 1986 odohrala bezprecedentná jadrová katastrofa, leží pri hraniciach s Bieloruskom, asi 100 kilometrov od Kyjeva.

Černobyl (SITA)
SITA

O vstupe ruských vojsk z Bieloruska do černobyľskej zóny predtým informoval podľa Interfax-Ukrajina poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko, podľa ktorého hrozí rozptýlenie rádioaktívneho prachu aj do krajín Európskej únie, pokiaľ delostrelecká paľba zasiahne úložisko nebezpečného rádioaktívneho odpadu.

Černobyľská jadrová elektráreň, obsadená ruskými vojskami, predstavuje jedno z najvážnejších ohrození Európy, varoval aj Podoljak. „Po tvrdom boji sme stratili černobyľský priestor. Stav objektov bývalej jadrovej elektrárne, sarkofágu (zakrývajúcim havarovaný jadrový blok) a úložiska jadrových odpadov nie je známy. Po úplne nezmyselnom útoku Rusov nemožno povedať, že černobyľská elektráreň je v bezpečí." uviedol poradca. 

"Pri známych zvykoch Rusov už určite chystajú provokácie. Alebo využijú to, že objekty boli počas útoku poškodené, aby z toho obvinili Ukrajinu, alebo sami poškodia tieto bezpochyby nebezpečné objekty," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok