Domáca liečba jaziev po akné odstráni aj vrásky či starecké škvrny

TA3/bd
24.2.2022 18:00

Zbaviť sa jaziev po akné na tvári môže byť ťažké, dokonca aj pri ošetrení v ambulancii ako je laser, dermabrázia a indukcia kolagénu. Čas vylepší jazvy len do určitej miery. Existuje však niekoľko prírodných liekov, ktoré môžu tiež pomôcť.

Domáca liečba jaziev po akné odstráni aj vrásky či starecké škvrny
FreePik

1. Zinok

Ak máte jazvy po akné, najmä tmavé (hyperpigmentované), najdôležitejšia vec, ktorú môžete urobiť, je vyhýbať sa slnku. Predídete tak zhoršeniu znamienok. Väčšina zinkových opaľovacích krémov je vodeodolných, pozor na horské slniečko. 

2. LED svetlá

Môže sa to zdať zvláštne, vzhľadom na odporúčanie používať opaľovací krém proti slnku, ale LED svetlá sú protizápalové a nevyžarujú žiadne ultrafialové lúče. Hľadajte kombináciu modrej a červenej (rôzne farby predstavujú rôzne vlnové dĺžky). LED svetlá tiež sľubujú odstrániť vrásky a starecké škvrny.

akne FreePik

3. Vitamín A

Krémy obsahujúce vitamín A, ktoré pomáhajú kožným bunkám premieňať sa efektívnejšie, môžu tiež pomôcť zmierniť jazvy po akné, najmä textúrne jazvy, ako sú jazvy po akné. Mnohé z nich sú zapuzdrené v oleji, takže sú pre pokožku upokojujúce.

4. Vitamín C

Vitamín C môže pomôcť zosvetliť tmavšie jazvy po akné. Rovnako ako iné antioxidanty, vitamín C funguje tak, že znižuje škodlivé voľné radikály a zápalové molekuly. Niektoré receptúry vitamínu C sú nestabilné, keď zasiahnu vzduch a oxidujú.

zelenina FreePik

5. Ovocné kyseliny

Umývanie exfoliačným čistiacim prostriedkom obsahujúcim ovocné kyseliny môže tiež pomôcť zosvetliť jazvy po akné a tmavé škvrny. Ovocné kyseliny sú prirodzené exfoliátory, ktoré zvyšujú bunkový obrat a môžu potenciálne vyhladzovať a stenčovať jazvy. Príklady ovocných kyselín zahŕňajú kyselinu glykolovú, mliečnu a citrónovú. Kyselina ferulová môže znížiť hrúbku jazvy inhibíciou hrúbky kolagénu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok