Nastala pauza v bojoch. Zelenskyj hlási úspechy v obrane, ale pripustil aj problémy

TA3 ČTK
24.2.2022 17:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa agentúry Interfax-Ukrajina tvrdí, že sa podarilo zastaviť ruské útoky a že nastala pauza v bojoch. Zároveň nariadil zničiť ruský výsadok na kyjevskom predmestí Hostomeľ, kde sa nachádza dôležité letisko. Zelenskyj podľa agentúry AFP pripustil, že Rusi dobyli toto letisko asi 40 kilometrov od hlavného mesta.

Pokus o vraždu poradcu ukrajinského prezidenta bol zrejme politicky motivovaný
TASR/AP

Prezidentove vyjadrenia nasledovali po správe ukrajinskej Národnej gardy, že vojaci brániaci letisko zostrelili troch z 34 nepriateľských vrtuľníkov útočiacich na Hostomeľ a že ruský výsadok na miestnom letisku je pod delostreleckou paľbou. "Výsadok je obkľúčený. Dal som rozkaz ho zničiť," povedal podľa Interfaxu Zelenskyj vo videoposolstve.

Ukrajinské sily podľa prezidenta úspešne kladú odpor nepriateľovi útočiacemu v Donbase na východe krajiny. Zelenskyj však pripustil, že najkomplikovanejšia situácia sa vytvorila na juhu Ukrajiny, kde pokračujú úporné boje na predmestiach prístavu Cherson pri ústí Dnepra do Čierneho mora. Ukrajinskí vojaci sú tam pod tlakom ruských síl z anektovaného Krymu, pokúšajúcich sa postúpiť k Melitopoľu v Záporožskej oblasti. Na severe sa podľa prezidenta podarilo postup nepriateľa spomaliť.

Na webe denníka Ukrajinska pravda sa už objavilo tvrdenie, že ruské tanky sú v uliciach Melitopoľu. "Áno, sú straty, áno, podarilo sa zajať Rusov. Niektorých - tých, čo sa vzdali - ošetrili naši lekári. Zničili sme mnoho leteckej a obrnenej techniky," vyhlásil Zelenskyj. Tieto informácie nebolo možné potvrdiť z nezávislých zdrojov. V Kyjeve bol vyhlásený zákaz nočného vychádzania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok