Univerzita Komenského ukrajinským študentom odpustí poplatky za ubytovanie

TA3 TASR
24.2.2022 17:57

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave po mimoriadnej krízovej porade, ktorú zvolal na štvrtok rektor Marek Števček, prijala viaceré opatrenia na pomoc zamestnancom a študentom z Ukrajiny. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller s tým, že napríklad ukrajinským študentom do konca letného semestra odpustí poplatky za ubytovanie na internátoch.

Univerzita Komenského v Bratislave 1140 px
TASR/Jaroslav Novák

Keďže vojnová situácia niektorých ľudí úplne odrezala od finančných zdrojov, UK v najbližšej dobe osloví všetkých ukrajinských študentov s možnosťou požiadať o mimoriadne štipendium. "Ak niektorí z našich študentov a zamestnancov potrebujú ubytovať svojich najbližších rodinných príbuzných, vyčleníme kapacity na ubytovanie v našich ubytovacích zariadeniach," uviedla najväčšia a zároveň najstaršia univerzita na Slovensku.

Študentom a zamestnancom UK odporúča služby psychologickej poradne UK. "V prípade potreby posilníme kapacity, aby sme pomohli vyrovnať sa s traumatickými skúsenosťami a úzkosťou v súvislosti s aktuálnou situáciou," uviedla univerzita. Zároveň UK prednášajúcich žiada, aby študentom z Ukrajiny poskytli súčinnosť v snahe pomôcť im pokračovať v štúdiu, aj keď majú problém s fyzickou či online účasťou.

Univerzita zriadila jednotný kontaktný bod pre ukrajinských študentov a zamestnancov, ktorí potrebujú podporu, ale aj pre tých, ktorí by chceli pomôcť, napríklad majú voľné ubytovacie kapacity či ponúkajú inú formu pomoci. E-mailová adresa tohto kontaktného bodu je ukrajina@uniba.sk.

Rektor UK a vedenie univerzity myslí na všetkých, ktorým táto situácia skomplikovala život. Ponuka platí pre všetkých študentov a zamestnancov, ktorých vojnový konflikt dostal do náročnej životnej situácie bez ohľadu na národnosť. Na UK študuje 454 ukrajinských študentov a 11 zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok