ROZHOVOR: Omikron sa skončí do Veľkej noci. Je to koniec bitky, ale nie vojny, hovorí Krčméry

TA3/hm
10.3.2022 06:00

Vyhrávame bitku, ale nie je vojnu. Omikron vlna sa podľa infektológa Vladimíra Krčméryho skončí do veľkonočných sviatkov, Covid nás však môže strašiť dlhšie. Pripomenul, že by nám nemala chýbať opatrnosť a pokora pred vírusom. Vojna s covidom sa skončí podľa neho až vtedy, keď bude celosvetovo zaočkovaných 80-90 % ľudí. Aký variant príde po omikrone, a čím sa teraz zaoberá konzílium odborníkov? Na webe TA3 zverejňujeme ďalší zo série krátkych rozhovorov s odborníkmi o konci pandémie.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

V rámci seriálu o konci pandémie sme oslovili špecialistov z oblasti zdravotníctva. Odborníkom sme položili rovnaké otázky o:

  • tohtoročnom návrate do normálu,
  • tom, či očakávajú, že sa ľudia budú chrániť aj po odznení pandémie,
  • opatreniach, a či sa nám uvoľňovanie vypomstí,
  • očkovaní štvrtou dávkou,
  • variante, ktorý príde po omikrone,
  • covidovej situácii takto o rok.

Podľa šéfa Pfizeru by sa svet mohol vrátiť do normálu už o niekoľko mesiacov. Viacero odborníkov hovorí o tom, že omikronom sa pandémia končí. Vidíte to rovnako, vrátime sa do normálu ešte tento rok?

Táto epidémia variantu omikron skončí v Európe do Veľkej noci. Žiaľ, je to koniec bitky, ale nie vojny. Tá skončí, ak bude zaočkovaných 80 až 90 percent celej planéty. Dovtedy budú tzv. VOC, teda variants of concern. To je napríklad Theta. Naďalej bude pod selekčným tlakom predstavovať tlejúce ohniská tzv. smolering foci s pandemickým potenciálom. Tieto smold focus očakávame z juhovýchodnej Ázie, kde je najvyššia denzita a z rozvojových krajín s najnižšou zaočkovanosťou v Afrike.

Očakávate, že si ľudia vezmú z pandémie ponaučenia, a i keď rúška nebudú povinné, budú sa nimi preventívne chrániť pri šírení iných respiračných ochorení alebo dodržiavať viac hygienu rúk? 

V Slovenskej republike to neočakávam, máme tzv. syndróm nezvládnutej slobody. Sme nepoučiteľní. Poučili sa skôr krajiny, kde zomrelo stotisíc ľudí a viac, teda Taliansko, Francúzsko, Veľká Británia. 

Opatrenia sa začali uvoľňovať od konca februára. V akej podobe mali podľa vás byť, aby sa nám uvoľňovanie nevypomstilo?

Môže, najmä kvôli prázdninám. Uvoľňujú sa rekreácie, gastro, ubytovanie a nízkorizikové hromadné podujatia. Keďže nechceme ohroziť školy, najmä nástupmi z jarných prázdnin, rúšková politika a opatrnosť krokov je logická.

Malo by v tejto fáze epidémie na Slovensku zmysel očkovanie štvrtou dávkou vakcíny?

Nie. Aj Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dve dávky plus booster, teda tri dávky.

Ako by mohol vyzerať variant, ktorý príde po omikrone? Bude slabší ako omikron alebo nebezpečnejší ako delta?

Všetky vírusy, aby sa udržali cirkulovať v populácii sa prispôsobujú tlaku očkovania a karantén spravidla mutáciou na menej smrteľné či virulentné varianty. Viď SARS v roku 2003 , MERS v 2015, ebola v 2021, zika v 2017, chickungunya v 2018 a omikron v 2021. Je ale aj výnimka, napríklad vtáčia chrípka či vírus Nipa. Pre túto nepredvídateľnosť musíme mať pri vírusoch pokoru. Aj keď máme osem vakcín a tri lieky. Opatrnosť a pokoru je viac ako potreba.

Vírusu sa zrejme úplne nezbavíme. Ak sa pozrieme ďalej do budúcnosti, akú situáciu v súvislosti s covidom predpokladáte takto o rok?

Kým nebude 80 až 90 percent planéty imúnnych, tak sú ďalšie ohniská pravdepodobné. Vidíme to aj pri iných infekciách aj teraz, napríklad polio, žltá zimnica. Ide našťastie o sporadické ohniská v oblastiach s minimálnou leteckou dopravou, takže sa do Európskej únie a USA nešíria a u nás o nich nevieme a ani nechceme vedieť. Podľa hesla no news, good news, teda žiadne správy, dobré správy. Bohaté krajiny, teda aj krajiny V4, nebudú sledovať zdravotno-epidemickú situáciu aj v treťom svete a pomáhať. O to častejšie budeme prekvapení.

Čím sa aktuálne zaoberá konzílium odborníkov? 

Novými indikátormi do postomikronovej doby. Prípravou na ďalšiu možnú vlnu, indikáciami testovania a novým vakcínam a liekami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok