Invázia Ruska na Ukrajinu zasiahne aj Slovensko. Bude potrebné posilniť východnú hranicu NATO

TA3 TASR
24.2.2022 11:27

Invázia ruských vojsk na Ukrajinu je podľa premiéra Eduarda Hegera bezprecedentnou situáciou. Ako uviedol prvoradou úlohou má byť nastolenie mieru.

So spojencami v NATO a Európskej únii je Slovenská republika pripravená poskytnúť pomoc na ukončenie konfliktu na Ukrajine a na ochranu ľudských životov. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová po štvrtkovom mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady SR. Bezpečnosť Slovenska podľa nej momentálne nie je ohrozená.

Na tlačovej konferencii tiež uviedla, že slovenská sloboda a zvrchovanosť sú v napätej situácii v súvislosti s Ukrajinou chránené spojencami NATO a Európskej únie. Skonštatovala, že je v záujme Slovenska byť pevnou súčasťou zväzku, v ktorom si členovia bezpečnosť navzájom garantujú.

Hlava štátu vyzvala na zachovanie pokoja. Hoci je ozbrojený konflikt v blízkosti hraníc Slovenska, naša územná celistvosť podľa nej nie je v priamom ohrození.

Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa prezidentky vydal cestou priamej agresie, zaútočil na slabšieho, ktorého jediným previnením je, že chcel žiť mierovo. Putinov krok sa nedá podľa prezidentky žiadnymi slovami ospravedlniť. "Všetky obete na Ukrajine budú jeho obeťami a bude za to niesť plnú zodpovednosť," povedala.

Ukrajina má podľa nej plné právo brániť sa, brániť svoje právo existovať ako štát a slobodne rozhodovať o svojom osude. Zároveň odsúdila ostrú agresiu a odkázala, že stojí pri trpiacom ukrajinskom ľude.

Nepodliehajme dezinformáciám

Všade na svete je ozbrojený konflikt spojený s utrpením a pohybom ľudí, ktorí v strachu pred ním utekajú. Podľa premiéra Eduarda Hegera by sme mali mať súcit a pochopenie pre ľudí, ktorí budú utekať pred vojnou. Slovenská republika bude princípy ľudskosti a solidarity plniť zodpovedne, uviedol. 

Naše ozbrojené sily a polícia budú zabezpečovať kontrolu hraníc a ľudia utekajúci pred vojnou dostanú u nás zázemie. "Nepodliehajme dezinformáciám, prosím, zomknime sa, pre našu bezpečnosť a pre zachovanie mieru v Európe," povedal Heger počas tlačovej besedy. Heger upozornil, že ide o bezprecedentnú situáciu a vyzval politikov, aby sa v tejto situácii vzdali politikárčenia. 

Bude potrebné posilniť východnú hranicu NATO

Východná hranica s Ukrajinou by sa mala vojensky posilniť. Avizuje to minister obrany Jaroslav Naď s tým, že zvýšený počet vojakov bude nateraz súvisieť s asistenciou polícii. Naď spoločne s ministrom zahraničných vecí SR Ivanom Korčokom zároveň informoval, že zasadala Rada NATO a viacerí spojenci požiadali o aktiváciu článku 4 - konzultácie, keď sa cíti krajina ohrozená. Podľa Naďa sa aj my cítime ohrození. Ako uviedol Korčok bude potrebné posilniť východnú obranu NATO, kam patrí aj Slovensko. 

Vláda považuje za veľmi nepravdepodobné, že by Rusko vojensky napadlo Slovensko. Predpokladá, že by si Rusko nedovolilo narušiť územie NATO v žiadnej z krajín východnej hranice vrátane Slovenska. Podľa Naďa sa však vláda pripravuje na všetky scenáre.

Nevyprovokovaný, neopodstatnený a neoprávnený útok

Slovensko tlmočilo Rusku pre situáciu na Ukrajine ostrý protest, oznámil Korčok. Ako uviedol ráno si predvolali ruského veľvyslanca Igora Bratčikova, ktorému takéto stanovisko Slovenskej republiky oznámili. Útok považuje rezort diplomacie za nevyprovokovaný, neopodstatnený a neoprávnený.

Ministerstvo dôrazne požiadalo o okamžité zastavenie vojenských aktivít Ruskej federácie na Ukrajine a stiahnutie všetkých vojsk Ruskej federácie z celého územia Ukrajiny vrátane územia samozvaných separatistických území Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sú naďalej územím Ukrajiny, zdôraznil rezort diplomacie.

Nastolenie mieru je nevyhnutnosťou

Minister potvrdil, že sa zvažuje aj vyhostenie ruského veľvyslanca, pred rokovaním v Bruseli však o tom zatiaľ bližšie hovoriť nechcel. "Dnes nie je hraníc, nemôžeme byť zhovievaví. Novodobá história taký zásah nepozná," vyhlásil Korčok. K situácii sa podľa neho treba jasne vyjadriť a povedať "rezolútne nie". Nastolenie mieru v 21. storočí je podľa neho nevyhnutnosťou.

Ministerstvo opätovne pripomenulo, že Ruská federácia v konečnom dôsledku ponesie za hrubé použitie sily a za vzniknutú situáciu vážne dôsledky. Vyzvalo, aby Ruská federácia rešpektovala humanitárne právo a umožnila humanitárny prístup všetkým ľuďom v núdzi.

Rezort diplomacie zároveň odsúdil ozbrojený útok ozbrojených síl Ruskej federácie voči Ukrajine ako hrubé porušenie medzinárodného práva a suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Podotkol, že ide nielen o najzávažnejšie porušenie medzinárodného práva, ale aj viacerých medzinárodných dokumentov, ktorých signatárom je aj Ruská federácia. Ministerstvo v tejto súvislosti vyjadrilo hlboké sklamanie z krokov krajiny, ktorá má ako zakladajúci člen Organizácie Spojených národov, a navyše aktuálne predsednícka krajina Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov osobitnú zodpovednosť za stabilitu a mier vo svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok