Rusi zaútočia aj na miesta politického riadenia. Budeme radi, ak ostane pri tom, tvrdí generál vo výslužbe

TA3
24.2.2022 13:56

K útokom a ostreľovaniu dochádza v rôznych častiach Ukrajiny. Počas invázie už bolo zabitých vyše 40 vojakov a približne 10 civilistov, ako informovala Ukrajina. Nachádzame sa na prahu veľkého vojenského konfliktu, povedal v TA3 generál vo výslužbe Pavel Macko.

Generál Macko
TASR/AP

"Toto je úplná zmena paradigmy, po 77 rokoch končí mier v Európe," vyhlásil Macko. To, čo sa doteraz udialo na Balkáne, by za regulérnu vojnu neoznačil. Podľa Macka konflikt postúpil do tretej fáze, ktorá sa láme k štvrtej. "Putin si pripravuje pod rôznymi zámienkami celoplošnú degradáciu schopností Ukrajiny brániť sa a fungovať ako krajina".

"Útočia na letiská, na radarové stanice, na centrá protivzdušnej obrany. Útočia na centrálne miesta velenia, budú útočiť aj na miesta politického riadenia," vyjadril sa Macko s tým, že ako vojak a plánovač by nepostupoval inak. Tieto útoky podľa bývalého generála otvárajú Putinovi všetky možnosti, ako pokračovať a eskalovať situáciu.

Macko vysvetlil, že vo fáze tri Rusko likvidovalo schopnosť protivníka narušovať svoje vlastné presuny, čím otvrilo priestor pre presuny pozemných jednotiek, ktoré už prekročili hranice Ukrajiny na viacerých miestach. "Rusi budú mať vzdušnú nadvládu, ak sa im to podarí, tým pádom budú schopní narušovať obrancov, ktorí sa budú presúvať tam, kde je problém," priblížil.

"Všetky varianty sú možné, ale nerobme si ilúzie, budeme radi, ak sa to zastaví len na tom, že im rozbijú kompletnú vojenskú infraštruktúru, politické riadiace štruktúry a obranný priemysel, to by bol, v úvodzovkách, ten najlepší variant v tejto situácii," vyjadril sa Macko. Putin si podľa neho pripravuje pôdu na to, aby Ukrajinu zničil a ovládol, prípadne tam dosadí bábkovú vládu.

Rozhovor s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom a poslancom Tomášom Valáškom si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok