Východná hranica s Ukrajinou sa vojensky posilní, uviedol Naď

TA3 TASR
24.2.2022 12:28

Východná hranica s Ukrajinou by sa mala vojensky posilniť. Avizuje to minister obrany Jaroslav Naď s tým, že zvýšený počet vojakov bude nateraz súvisieť s asistenciou polícii.

Jaroslav Naď 1140 px
TASR/Pavel Neubauer

Naď spoločne s ministrom zahraničných vecí SR Ivanom Korčokom zároveň informoval, že zasadala Rada NATO a viacerí spojenci požiadali o aktiváciu článku 4. NATO považuje za nevyhnutné vojensky posilniť východné hranice vrátane Slovenska.

"Okrem Bezpečnostnej rady bolo aj mimoriadne rokovanie vlády, kde sme schválili uznesenie na základe žiadosti Policajného zboru. Vyčlenili sme do 1500 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR nasadených na kontrolu východnej hranice," vyhlásil Naď. Primárne budú slovenskí vojaci kontrolovať možnú migračnú vlnu. Prítomnosť OS SR na východných hraniciach tak bude podľa ministra nateraz súvisieť s asistenciou polícii.

Minister vnútra Roman Mikulec vyhlásil, že polícia zabezpečuje bežný chod na hraničných priechodoch s Ukrajinou. "Sme pripravení na základe zvýšeného prílevu ľudí z Ukrajiny na Slovensku zvýšiť počet hraničných priechodov o takzvané hotspoty. Tu budú vojaci pomáhať, aby sme mohli identifikovať prichádzajúcich ľudí a usmernili ich," povedal. Štát je podľa ministra pripravený na všetky alternatívy, aj na takú, že bude poskytovať Ukrajincom dočasné útočisko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok