Temný deň pre Európu, ľahkovážny a ničím nevyprovokovaný útok. Svetoví lídri odsúdili Putinovu inváziu

TA3
24.2.2022 11:23

Svetoví lídri odsúdili vojenskú inváziu Ruska voči Ukrajine. Americký prezident Joe Biden uviedol, že "svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť" za jeho útok na Ukrajinu. zároveň zdôraznil, že tento útok spôsobí "katastrofálne straty na životoch".

Zodpovednosť za úmrtia a skazu

"Rusko je zodpovedné za úmrtia a skazu, ktoré tento útok prinesie a Spojené štáty, ich spojenci a partneri budú odpovedať jednotným a rozhodným spôsobom," uviedol Biden vo vyhlásení, ktoré zverejnil Biely dom po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenských operácií na Ukrajine.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg slovne odsúdil "ľahkovážny a ničím nevyprovokovaný útok" Ruska na Ukrajinu. Takisto upozornil, že to ohrozí veľké množstvo životov.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podľa AFP obvinil Putina zo začatia "totálnej invázie" na Ukrajinu. "Putin práve začal totálnu inváziu Ukrajiny," napísal Kuleba na sociálnej sieti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil stanné právo a vyzval občanov, aby nepodliehali panike.


Najprísnejšie sankcie

Útok odsúdila taktiež predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Nedovolíme, aby prezident Putin zničil základy európskej bezpečnostnej architektúry. Nemal by podceňovať odhodlanie a silu našich demokracií. EÚ stojí za Ukrajinou a jej ľuďmi," uviedla na sociálnej sieti. 

Podporu Ukrajine vyslovil taktiež šéf európskej diplomacie Josep Borrell. "EÚ odpovie čo najdôraznejšie a dohodne sa na čo najprísnejšom balíku sankcií, aký sme kedy zaviedli. Prezident Putin musí zastaviť túto nezmyselnú agresiu," konštatoval na sociálnej sieti, pričom vyjadril Ukrajine podporu.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz označil ruskú vojenskú operáciu za "evidentné porušenie" medzinárodného práva a "temný deň" pre Európu. "Ukrajine a jej obyvateľom posielame našu solidaritu," povedal. Britský premiér Boris Johnson takisto odsúdil "strašné udalosti na Ukrajine". Ruský prezident Vladimir Putin si podľa jeho slov "zvolil cestu krviprelievania a skazy tým, že začal tento nevyprovokovaný útok".

Francúzi stoja pri Ukrajincoch

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa podľa AFP zaviazal, že Paríž sa bude spolu so spojencami pokúšať tento konflikt ukončiť. "Rusko musí okamžite ukončiť svoje vojenské operácie," napísal Macron na Twitteri a zdôraznil, že Rusko sa rozhodlo "viesť vojnu" na Ukrajine. Zároveň zdôraznil, že "Francúzsko stojí solidárne pri Ukrajine. Stojí pri Ukrajincoch a spolu s partnermi a spojencami pracuje na ukončení tejto vojny," doplnil Macron.

Útok odsúdili taktiež slovenskí predstavitelia. Vláda SR odsúdila konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude podľa premiéra Eduarda Hegera pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok taktiež rázne odsúdil priamy vojenský útok Ruska na Ukrajinu. K odsúdeniu útoku sa pridala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok