Zastavte vojnové besnenie. Slovenskí politici sa jasne postavili proti ruskej agresii na Ukrajine

TA3 TASR
24.2.2022 09:02

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodol o útoku na Ukrajinu, ktorý nazval špeciálnou vojenskou operáciou vo východnej časti Ukrajiny. Na ruskú agresiu voči nášmu susedovi reagovali najvyšší ústavní činitelia, politici aj strany.

Rusko podľa ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) hrubo porušuje medzinárodné právo, princípy Charty OSN a toto konanie je hrozbou pre európsku bezpečnosť. "Rozhodne odsudzujem priamy vojenský útok Ruskej federácie na nášho suseda Ukrajinu. Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí NATO budeme žiadať Alianciu o konzultáciu podľa článku štyri," vyhlásil Korčok s tým, že súčasná situácia si to vyžaduje.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň oznámil, že je v permanentnom kontakte so slovenským veľvyslanectvom v Kyjeve. Všetci sú podľa slov ministra nateraz v bezpečí. "Ich ďalšie zotrvanie je koordinované s ostatnými štátmi Európskej únie," podotkol.

Čaputová podporuje Zelenského

Prezidentka Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu. "Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti sa ukázala byť ilúziou," skonštatovala na sociálnej sieti. 

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine ako suverénnemu štátu. Oznámila to hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová. "Tento krok považuje za neprijateľný, neospravedlniteľný a bezprecedentný. Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti nášho suseda," uviedla hovorkyňa.


Vláda odsudzuje kroky Putina

Vláda SR odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov. "Je to zo strany Ruska neospravedlniteľný barbarský čin, hrubé porušenie medzinárodného práva. Znova nám pred očami ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej, militantnej podobe," uviedol Heger.  Slovensko podľa jeho slov stojí pri ukrajinskom ľude.

Nastolenie mieru považuje za absolútnu prioritu. "Dnes však vieme, že je ho možné dosiahnuť len tým, že demokratické štáty budú mať voči diktatúram a despotom vojenskú prevahu a ich odvetné kroky za agresiu budú mať silný moment odstrašenia. Vláda ubezpečuje občanov na Slovensku, že spolu so spojencami v Severoatlantickej aliancii urobí všetky potrebné kroky na odvrátenie vojny, ktorá zasiahla nášho suseda," zhrnul Heger.

OĽANO sa pripája k výzve

Hnutie OĽANO dôrazne odsudzuje ruskú nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine. Pripája sa k výzve, "aby vojnové besnenie, ktoré môže viesť k obrovskému ľudskému utrpeniu, Kremeľ okamžite zastavil"

"S obrovským zármutkom sledujeme dianie na Ukrajine. Dôrazne odsudzujeme ruskú nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine a pripájame sa k výzve, aby vojnové besnenie, ktoré môže viesť k obrovskému ľudskému utrpeniu, Kremeľ okamžite zastavil. Nikto nemá právo pod akoukoľvek zámienkou napadnúť suverénnu krajinu, ktorá nechce nič iné, len žiť v slobode, mieri a prosperite," uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO. 

"Vyjadrujeme solidaritu s ukrajinskými občanmi a plne podporujeme úsilie demokratického medzinárodného spoločenstva o okamžité nastolenie mieru," doplnilo OĽANO. Šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) na sociálnej sieti odkázal, že stojíme pri Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok