Invázia je v plnom prúde. Aké šance má Ukrajina na obranu pred ruskou prevahou?

TA3
24.2.2022 07:43

K útokom dochádza na celom území Ukrajiny, ruský prezident Vladimir Putin sa rozhodol pristúpiť k plnohodnotnej vojenskej eskalácii. Došlo teda k jednému z najčiernejších možných scenárov v konflikte Ruska a Ukrajiny. O podrobnostiach sme hovorili s analytikom z inštitútu AMO Pavlom Havlíčkom.

"Najhorší možný scenár sa stáva pravdou," potvrdil Havlíček. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský vyhlásil vojnový stav. Má Ukrajina šancu sa brániť? "Myslím si, že sila na ukrajinskej strane bezpochyby je, musíme však jasne vnímať, že ruská strana má významnú prevahu a je otázne, nakoľko bude ukrajinská obrana udržateľná," povedal s tým, že Ukrajina je jednoznačne v nevýhode. 

Podľa Havlíčka je na strane Ukrajiny "vysoká bojová morálka a snaha nevzdávať sa", čo môže sčasti kompenzovať problém s protivzdušnou obranou, protiraketovou obranou či protinámornou obranou.

Akcia proti Ukrajine môže podľa Havlíčka vyvrcholiť v podobe bleskovej akcie a je možné, že Rusko sa usiluje práve o bleskovú vojnu, ktorá by za pár dní pokorila ukrajinské ozbrojené sily a viedla ku kapitulácii. "Či sa to podarí, je veľká otázka," konštatuje analytik s tým, že veľká časť ukrajinských občanov sa chce zapojiť do vojenskej operácie a na Ukrajine fungujú teritoriálne obranné jednotky, ktoré mobilizujú sily civilného obyvateľstva.

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodol o útoku na Ukrajinu. Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok