USA: Ak bude Putin naďalej eskalovať situáciu na Ukrajine, odrežeme Rusko od technologických zdrojov

TA3 TASR
23.2.2022 16:23

Ruský prezident Vladimir Putin môže napáchať na Ukrajine ešte oveľa viac škôd a Spojené štáty sú preto pripravené reagovať ďalšími sankciami, vrátane zablokovania dodávok technológií a súčiastok, ak šéf Kremľa bude naďalej eskalovať situáciu. Uviedol to v stredu námestník amerického ministra financií Wally Adeyemo v rozhovore pre televíziu CNBC.

USA: Ak bude Putin naďalej eskalovať situáciu na Ukrajine, odrežeme Rusko od technologických zdrojov
TASR/AP

"Prezident Putin má jednoznačne schopnosť urobiť oveľa viac, ako doteraz," varoval Adeyemo v CNBC. V prípade eskalovania situácie zo strany Moskvy by podľa neho mohla administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zablokovať v ďalšej vlne sankcií prístup Ruska k obrovskému množstvu technologického tovaru vyrobeného v USA a v iných krajinách.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti uviedla, že USA sa môžu pokúsiť odrezať Rusko od dodávok modernej techniky (high-tech). Konkrétne by mohlo ísť o širokú škálu produktov od komerčnej elektroniky, cez počítače, až po polovodiče a letecké súčiastky. Reuters sa odvolal na nemenované zdroje oboznámené s touto záležitosťou.

Adeyemo v rozhovore pre CNBC konkrétne produkty nešpecifikoval, avšak uviedol, že Putina "odstrihneme od západných technológií, ktoré sú rozhodujúce pre napredovanie jeho armády. Odrežeme ho od západných finančných zdrojov, ktoré budú rozhodujúce pre jeho ekonomiku". Predstaviteľ amerického rezortu financií dodal, že šéf Kremľa si musí zvážiť, či je ochotný riskovať stagnáciu ruskej ekonomiky, ak sa rozhodne pre inváziu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok