Sankcie našu politiku nezmenia, vyhlásil Kremeľ. Moskva súčasne pohrozila silnou odvetou

TA3 ČTK
23.2.2022 15:50

Sankčný nátlak nemôže zmeniť ruskú politiku a ovplyvniť odhodlanie Ruska hájiť svoje záujmy, zdôraznila ruská diplomacia v reakcii na nové protiruské sankcie prijaté Spojenými štátmi. Moskva súčasne pohrozila "silnou odvetou", ktorá nemusí byť symetrická, ale bude "primeraná a citeľná pre americkú stranu".

Sankcie našu politiku nezmenia, vyhlásil Kremeľ. Moskva súčasne pohrozila silnou odvetou
TASR/AP

Americký prezident Joe Biden pri oznamovaní sankcií v utorok hovoril o krokoch, ktoré označil za začiatok ruskej invázie na Ukrajinu. USA rovnako ako mnoho ďalších krajín vrátane Európskej únie teraz prijímajú protiruské sankcie pod dojmom pondelkového rozhodnutia prezidenta Vladimira Putina uznať nezávislosť separatistických regiónov na východe Ukrajiny a vyslať do tejto oblasti ruskú armádu.

"Rusko dokázalo, že bez ohľadu na náklady, ktoré si sankcie vyžiadajú, dokáže minimalizovať spôsobenú škodu. Sankčný nátlak nemôže ovplyvniť odhodlanie Moskvy tvrdo hájiť svoje záujmy," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. Dokument pripomína, že nové obmedzenia, postihujúce dve banky, obchodovanie so štátnym dlhom na západných trhoch a členmi ruských elít, predstavujú už o 101. balík amerických sankcií proti Rusku.

V narážke na sankcie, prijaté Britániou, Japonskom, Austráliou a prijímané Európskou úniou, dokument vyčíta "satelitom a klientom, ktorí úplne stratili samostatnosť", že nasledujú "výkriky" z USA. Vyhlásenie súčasne uisťuje, že Moskva zostáva otvorená diplomacii, "založenej na zásadách vzájomného rešpektu, rovnoprávnosti a zreteľa na záujmy druhých".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok