Moskva už začala evakuovať personál všetkých diplomatických misií na Ukrajine

TA3 TASR
23.2.2022 14:20

Rusko začalo v stredu evakuovať personál všetkých svojich diplomatických misií na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúry TASS a portálu rbc.ru. "Evakuácia personálu sa už začala," uviedol pre agentúru TASS predstaviteľ ruského veľvyslanectva v Kyjeve. Podľa svedka agentúry Reuters zvesili z ambasády ruskú vlajku.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že z bezpečnostných dôvodov v blízkom čase evakuuje zamestnancov veľvyslanectiev a generálnych konzulátov na Ukrajine.

Podľa rezortu čelia ruské diplomatické úrady v Kyjeve, Odese, Ľvove a Charkove opakovaným útokom, pričom viacerí ruskí diplomati boli vystavení vyhrážkam smrťou a došlo údajne aj k podpáleniu ich vozidiel. Rezort zároveň skonštatoval, že ukrajinské úrady na tieto udalosti nereagovali. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová v polovici februára informovala, že Rusko sa rozhodlo "optimalizovať personálne obsadenie ruskej zahraničnej misie na Ukrajine".

Mnohé západné krajiny z obáv pred ruskou inváziou na Ukrajinu informovali o evakuácii alebo presune svojich diplomatických zamestnancov na Ukrajine. Spojené štáty americké vo februári napríklad oznámili, že dočasne presťahujú svoje veľvyslanectvo z Kyjeva do Ľvova, mesta na západe krajiny.

Po tom, ako Rusko v pondelok uznalo nezávislosť separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, sa Spojené štáty rozhodli poslať všetkých svojich diplomatov na Ukrajine do Poľska, pripomína rbc.ru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok