Plynu, ropy aj jadrového paliva má v prípade vyostrenia konfliktu na Ukrajine Slovensko dostatok, ubezpečuje Sulík

TA3 TASR
23.2.2022 14:11

Slovensko má v súčasnosti dostatočné zásoby plynu, ropy aj jadrového paliva. Povedal to v stredu po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík v súvislosti s vyostrením konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou a možným obmedzením dodávok energetických surovín.

Richard Sulík odpovedá na otázky novinárov ohladne cesty na Expo Dubaj
TA3 / David Duducz

"Vo všeobecnosti môžem povedať, že plynu je v zásobníkoch dosť," povedal Sulík. Dodal, že, samozrejme, ide o stav k 23. februáru, keď sú zásobníky na konci zimy pomerne vyprázdnené. K stabilnému zásobovaniu prispelo aj priaznivé počasie. Rezort hospodárstva už podľa ministra zvažuje riešenia na nadchádzajúce obdobie, keď by sa mali zásobníky začať pripravovať na ďalšie vykurovacie obdobie.

Pokiaľ by došlo k prerušeniu dodávok ropy, má Slovensko zásoby na 90 dní a podľa Sulíka je možné dopraviť na Slovensku ropu aj cez južný ropovod Adria. Rovnako majú Slovenské elektrárne v súčasnosti dostatok jadrového paliva pre atómové elektrárne a podnikajú kroky, aby sa zásoby paliva ešte zvýšili.

Rezort hospodárstva má podľa ministra pripravený scenár pre prípad prerušenia dodávok surovín z ruskej federácie, no aktuálne podľa neho žiadne výpadky nehrozia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok