Na Ukrajine je veľký hnev, panika žiadna, hovorí analytik. Niektoré obchody vypredali zbrane

TA3/hm ČTK
23.2.2022 14:00

Ukrajinci sa na možný vojenský stret pripravovali mesiace a mnoho civilistov sa po celej krajine pripojilo k jednotkám ukrajinskej teritoriálnej obrany a dostali sa i na vojenský výcvik. Nálada v hlavnom meste Kyjev však bola v utorok ponurejšia aj vzdorovitejšia.

Veľký hnev, panika žiadna
TASR/AP

Píše o tom The New York Times. Niektorí obyvatelia ukrajinskej metropoly dávali svojich domácich miláčikov do útulku, keďže sa chystajú odísť na západnú Ukrajinu alebo do zahraničia. V niektorých kyjevských obchodoch s vojenským a loveckým vybavením sa medzitým vypredali zbrane.

"Zachovávame pokoj a pripravujeme si zbrane," uviedol 45-ročný Serhij Kolisnyk, ktorý bol v roku 2015 zranený v boji so separatistami podporovanými Ruskom v prístavnom meste Mariupoľ. "Viem, aké sú možné vektory útoku, a ak budeme povolaní, pripojíme sa k ozbrojeným silám," dodal v prítomnosti dvoch ďalších veteránov pri pamätníku padlých vojakov.

Artur Savojskyj, ktorý má v centre Kyjeva obchod so zbraňami Pjata Varta (Piata stráž, čo je i názov populárneho seriálu, pozn.), medzi tým hovoril o "veľkom ruchu". "Ľudia kupujú zbrane, najmä pre vlastnú bezpečnosť, na sebaobranu, aby chránili svoje domovy," poznamenal. Muníciu v obchode ešte predáva, keďže sa pred niekoľkými mesiacmi predzásobil.

Tridsaťtriročný finančný analytik Eugen Ochrimenko, ktorý pracuje v Kyjeve rovnako ako mnoho Ukrajincov dúfa, že západní lídri zakročia a uvalia proti Rusku tvrdšie ekonomické sankcie. "Všetko je v poriadku," uviedol Ochrimenko, pričom poznamenal, že nad Ukrajincami sa vznáša prízrak ruskej hrozby od roku 2014, kedy Moskva anektovala Krym. "Je tu veľký hnev, ale žiadna panika," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok