Ženy sú od detstva vedené, aby počúvali, muži si majú robiť poriadok. Násilie často zľahčujeme

TA3
24.2.2022 07:00

Krízová pomoc ohrozeným osobám môže mať mnoho podôb. O citlivej práci v zložitom prostredí aj o tom, aké súvislosti stoja za násilím, sme hovorili s výkonnou riaditeľkou Poradenského centra Nádej a nominantkou na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii filantropia Adrianou Havašovou.

ruky mučenie násilie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Tolerancia voči násiliu

Kríza, napríklad počas pandémie, môže eskalovať a zhoršiť situáciu, prapodstata násilia je však v ľuďoch prítomná už predtým, vyjadrila sa Havašová. Situácii nepomáha, že v našej spoločnosti je veľká tolerancia voči násiliu, ktoré sa navyše často zľahčuje. 

Pri partnerskom násilí páchanom na ženách ide o získanie kontroly a moci nad ženou, vysvetľuje Havašová s tým, že kontext takejto situácie je daný spoločensky. Partnerské násilie sa odohráva medzi partnermi, či už bývalými alebo súčasnými, manželskými či nemanželskými, kým domáce násilie sa môže diať na akomkoľvek členovi rodiny. "Dôležité je, že sa to odohráva v rodinnom prostredí, v obydlí, a násilie je skryté za dverami obydlia," spresnila Havašová.

Násilie na mužoch má iný mechanizmus

"Až 95 percent našej klientely sú ženy a ich deti," povedala riaditeľka poradenského centra. Pripomenula, že obeťami sa stávajú aj muži, podľa nej však ide o "úplne iný mechanizmus, ako pri násilí páchanom na ženách". "Stretnú sa dve rôzne štruktúry osobnosti," opisuje Havašová. "Dochádza tam k určitému disproporčnému rozdeleniu vzťahu, ale je to dané skôr osobnostnými charakteristikami dvoch ľudí než kontextom, že muži majú počúvať ženy, kým naopak je to dané," priblížila. 

"Celý život sa stretávame s tým, že dievčatá aj chlapci sú vedení k tomu, že dievčatá sa majú dobre vydať, chlapec sa má dobre postarať o rodinu a má rozhodovať a byť hlavou rodiny. V podstate tým dávajú do rúk chlapcom možnosť, že si majú urobiť doma poriadok," zhrnula Havašová. Zdôraznila, že sa s takýmto názorom stretávame všetci odmala už v rozprávkach, aj v ľudových pesničkách.

Podľa Havašovej si ženy v niektorých prípadoch ani neuvedomujú, že sú obeťami týrania, len majú pocit, že niečo nie je v poriadku. Do poradenského centra si prídu potvrdiť, či to tak je. "Stáva sa, že klientke povieme, že je obeťou domáceho násilia, a ona sa rozplače a zosype, lebo príde potvrdenie toho, čo v samej podstate mnohé nechcú počuť," problížila Havašová.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok