Detské násilie nie je ojedinelé. Prípad v Miloslavove bol vyvrcholením, tvrdí prokurátorka

TA3
2.2.2022 07:00

Z pohľadu zraniteľnosti patria deti medzi najviac ohrozené skupiny. Parlament v týchto dňoch bude rozhodovať o človeku, ktorý bude z pozície komisára pre deti hájiť záujmy tých najmenších. Dokáže štát ochrániť deti pred týraním, sexuálnym zneužívaním či šikanovaním? Rozprávali sme sa s prokurátorkou Barborou Hubertovou.

Rodinu napadnutého dievčaťa z Miloslavova bude obhajovať známy advokát, ponúkol sa sám
TA3

Nerobme si ilúzie

Už z medializovaných informácií o Miloslavove vyplýva, že pred incidentom existovali informácie o tom, že istá skupina detí sa po obci pohybuje, že sa pohybuje v určitom priestore, kde došlo k útoku na dievča, a že sa správa asociálne a protiprávne, vyjadrila sa Hubertová. "To, čo sa skutočne stalo, bolo už len vyvrcholením," povedala.

Z pohľadu prokuratúry je podľa Hubertovej veľmi nešťastné vnímať, že sa niečomu takému možno dalo zabrániť. Prokurátorka zdôraznila, že by sme si nemali robiť ilúzie. "Toto nie je ojedinelý prípad, určite nie," zdôraznila s tým, že je v poriadku, že sa o tom začalo hovoriť.

"Ak mám byť až trošku cynická, tak pokiaľ ide o samotnú obeť, tak bohužiaľ, že k takému niečomu došlo. Ale pokiaľ ide o vnímanie verejnosti, tak chvalabohu, nie že k tomu došlo, ale že sa to medializovalo. Možno je spoločnosť už aj otvorenejšia, aj všetky štátne orgány, ktoré sa zaoberajú právami detí," vyjadrila sa. Práva detí by sa podľa nej mali riešiť komplexne, aby sa nestávali obeťami, ale aby zároveň nekončili v trestnom systéme ako páchatelia.

Prevencia má význam

"Nebavíme sa len o Miloslavove, údajní páchatelia pochádzajú aj z iných obcí," pripomenula Hubertová s tým, že školy by problém nemali obchádzať na základe toho, že o násilí medzi "svojimi" deťmi nevedia. Hubertová je presvedčená, že školy by mali mať na starosti aj kroky na prevenciu podobných násilných činov. Prokurátorka sa problémom zaoberala aj v súvislosti s tým, že sama má školopovinné deti. 

"Zistila som, že v škole, do ktorej chodí môj mladší syn, mali v súvislosti s touto kauzou hneď po vianočných prázdninách debaty a triednym učiteľom bolo uložené, aby sa veku primeraným spôsobom porozprávali s deťmi o tom, čo sa stalo a prečo sa to nemalo stať," priblížila. Prokurátorka je presvedčená, že tému násilia medzi deťmi treba riešiť všade, nie len na školách, kde už k nejakému incidentu došlo.

Celú reláciu Tak takto!? si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok