Situácia na Donbase je kritická, ruskí vojaci tu však zatiaľ nie sú, tvrdí líder proruských separatistov

TA3 ČTK
23.2.2022 13:53

Vojenská mobilizácia separatistov na Donbase sa zrýchľuje, povedal dnes podľa agentúry Reuters líder takzvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. Vodca doneckých separatistov zároveň poprel, že by v oblasti boli ruskí vojaci, upozornil ale, že sa to môže v budúcnosti zmeniť, a vyhradil si právo požiadať Moskvu o pomoc.

Situácia na Donbase je kritická, ruskí vojaci tu však zatiaľ nie sú, tvrdí líder proruských separatistov
TASR/AP

Situáciu na Donbase označil Pušilin na tlačovej konferencii za kritickú a vyhlásil, že mobilizácia je potrebná kvôli hrozbe agresie zo strany Kyjeva. Dodal, že by ale uprednostnil mierové vyriešenie sporu s Kyjevom ohľadom hraníc republiky vyhlásenej separatistami a v pondelok uznanej Moskvou.

Tajomník ruskej vládnej strany Jednotné Rusko Andrej Turčak potom Pušilina uistil, že Moskva po rusky hovoriacich obyvateľov Donbasu nenechá napospas osudu. Upresnil, že do Ruska sa cez hranicu z Donbasu presunulo už viac ako 93-tisíc ľudí. Hromadnú evakuáciu z východu Ukrajiny do Ruska zahájili separatisti minulý týždeň.

V pondelok ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o uznaní nezávislosti Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré boli predtým vyhlásené separatistami. Onedlho potom nariadil ruskej armáde začať na ich území "mierovú" misiu.

Proruskí separatisti a ukrajinské úrady sa dnes opäť navzájom obviňovali z útokov. Ukrajinské vládne sily posledný deň zaznamenali najmenej 96 prípadov ostreľovania svojho územia zo strany separatistických regiónov na východe krajiny, uviedol dnes server RBK Ukrajina. Úrady v samozvanej Doneckej ľudovej republiky podľa agentúry RIA Novosti informujú o 66 prípadoch porušenie prímeria za uplynulý deň zo strany ukrajinskej armády. Separatisti z takzvanej Luhanskej ľudovej republiky potom podľa agentúry Interfax uviedli, že ukrajinské ozbrojené sily za 24 hodín ostreľovali ich región 114-krát, zomreli pritom podľa nich dvaja civilisti a vojak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok