Dokonalý vývar ako od šéfkuchára: S týmito trikmi budete v kuchyni hviezda

TA3/zm
29.10.2021 07:00

Servírujete cez víkend pravidelne slepačí alebo hovädzí vývar? Tak potom by ste sa mali naučiť triky šéfkuchárov, vďaka ktorým bude váš vývar dokonalým gastronomickým zážitkom.

Dokonalý vývar ako od šéfkuchára: S týmito trikmi budete v kuchyni hviezda
Pexels/Karolina Grabowska

Vývar ako od šéfkuchára alebo od babičky, skrátka taký, ktorý si bude vaša rodina pýtať pravidelne každý víkend. Ak sa naučíte zopár trikov, už nikdy nebude zakalený, presolený či naopak málo slaný, ale najmä bude silný.

Studená voda i mäso

Základom dobrého vývaru, a to bez ohľadu na to, či ste sa rozhodli pre kuraciu alebo hovädziu verziu, je postaviť hrniec so studenou vodou. Tú budete potrebovať nie len na začiatku varenia, ale i počas neho.

Čo sa týka mäsa, dovolené je použiť mrazené i čerstvé. Výhodou mrazeného je, že sa tak netvorí na povrchu pena. Je to tým, že sa počas varenia uvoľňuje zo zmrznutého mäsa studená voda. No vyhnúť sa nepeknej pene môžete aj pri čerstvom mäse, ak budete postupne do hrnca prilievať vždy poriadne studenú vodu.

Ak máte tú možnosť, nepoužívajte len mäso samotné, ale i kosti. Ak ich predtým predpečiete v rúre, napríklad spolu s cibuľou a cesnakom, polievka dostane nečakaný rozmer chutí.

Číri vývar

Priezračný vývar môžete dosiahnuť pomocou viacerých ďalších trikov. Známe je použitie dvoch surových zemiakov, ktoré nasiaknu penu, vďaka čomu ostane polievka číra.

Dôležité je niekoľko hodín polievku variť bez toho, aby sme ju miešali. Aj takáto maličkosť prispeje k finálnemu výzoru vývaru.

Generácia našich babičiek používala aj neošúpanú cibuľu, ktorú v polievke varila po celý čas ako mäso. Funguje i celá paradajka alebo len jej šupky, aby sa polievka nezakalila.

Ak sa vám vývar predsalen zakalí, ešte môžete vytiahnuť sos recept s vaječným bielkom. Jemne ho rozšľahajte a prilievajte do hrnca za stáleho miešania.

Nepoužívajte len mäso , ale i kosti. Predtým ich predpečte v rúre, napríklad spolu s cibuľou a cesnakom.

Vývar Pexels/Rachel Claire

Ďalšie ingrediencie

Prvá fáza prípravy vývaru je o mäse, ktoré varte bez zeleniny, ale za to s koreninami. Vyskúšať môžete klasické polievkové korenie z obchodu, alebo experimentovať s vlastnou kombináciou. Zaujímavú chuť dodá polievke bobkový list alebo klinčeky. Klasikou je celé čierne korenie.

Počas prípravy zeleniny nevyhadzujte vňate, a to dokonca ani z mrkvy. Všetky zelené časti, či už petržlenovú vňaťku alebo iné, je vhodné pridávať až ku koncu varenia. Petržlenové časti v polievke môžete nechať, ale z mrkvy alebo zeleru si pripravte zviazaný zväzok, ktorý po odstavení polievky vytiahnete.

Zelenina v polovici varenia

Základným pravidlom skvelej slepačej alebo hovädzej polievky je, aby sa mäso a zelenina dovarili súčasne. A keďže koreňová zelenina potrebuje menej času, pridávajte ju približne v polovici varenia. Nechávajte ju v celku a ak máte na tanieri radi drobné kúsky, pokrájate ju až po odstavení z plameňa.

Ideálna slanosť

Miera solenia je u každého individuálna, niekto má rád polievku slanšiu, iní menej. Ak nie ste spokojné, pretože vám ušla ruka, opäť vás zachráni zemiak, ktorý slanosť stiahne.  Opačnom prípade, že neustále pridávate soľ a stále to nie je ono, urobte záverečné ochutenie až po odstavení z plameňa. Zelenina počas varenia totiž chute neustále sťahuje.

Témy: zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok