Francúzsky minister zrušil piatkové rokovanie s Lavrovom. Rusko tiež obvinil z porušenia svojich záväzkov

TA3 TASR
22.2.2022 20:47

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian zrušil pozvanie na rokovanie v Paríži pre svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova. Ako dôvod zrušenia schôdzky, pripravovanej na tento piatok, Le Drian uviedol fakt, že Rusko uznalo separatistické regióny na východe Ukrajiny ako nezávislé a suverénne štáty.

Na margo kritiky na adresu francúzskeho vedenia Le Drian vyhlásil, že prezident Emmanuel Macron urobil všetko pre to, aby sa predišlo vojne na východe Európy. Na brífingu v Paríži Le Drian tiež informoval, že ministri zahraničných vecí štátov EÚ sa "jednomyseľne zhodli na prvotnom balíku sankcií". Rusko súčasne obvinil z "porušenia medzinárodného práva" a "porušenia svojich záväzkov".

EÚ novými sankciami voči Rusku reaguje na uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky za nezávislé štáty zo strany Moskvy. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell uviedol, že sankcie EÚ "budú Rusko bolieť a budú bolieť veľmi". Dodal, že sankcie vrátane zmrazenia majetku a zákazu udelenia víz sa budú vzťahovať i na 351 poslancov dolnej komory ruského parlamentu, ktorí podporili uznanie DĽR a LĽR.

Borrell súčasne avizoval pokračovanie diplomatických krokov v záujme "odvrátenia vojny v srdci Európy". Le Drian zdôraznil, že "dvere pre diplomaciu zostávajú otvorené". Poznamenal súčasne, že "situácia okolo Ukrajiny je veľmi vážna". "Prijatím sankcií voči Rusku krajiny EÚ preukázali jednotu vo svojom postoji," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok