V Kyjeve je zatiaľ pokoj, vojenský stret by však mohol priniesť veľký počet obetí

TA3 ČTK
22.2.2022 17:04

Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina uznať nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny je veľmi nebezpečnou správou. Teraz však záleží na tom, čo bude Moskva robiť ďalej, myslí si ukrajinský novinár a spisovateľ Volodymyr Jermolenko. Ak ruská armáda napadne aj územia kontrolované Ukrajincami, bude to podľa neho znamenať vojnu s množstvom obetí.

V Kyjeve je zatiaľ pokoj. Vojenský stret by mohol priniesť veľký počet obetí, tvrdí ukrajinský novinár
TASR/AP

Možné scenáre

„Rusi uznali Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku, čo znamená, že nejde len o okupované územia, ale o celú Doneckú a Luhanskú oblasť. Pritom Moskva teraz kontroluje len asi tretinu týchto regiónov, dve tretiny sú pod kontrolou Ukrajiny. A takzvaná kontaktná línia leží uprostred," vysvetlil Jermolenko. 

Čo bude ďalej? "Môžu povedať, že tieto Ukrajinou kontrolované územia sú okupované a že ich musia oslobodiť. Ukrajinská armáda je ale dobre pripravená, takže akýkoľvek útok by znamenal rozsiahlu vojnu s veľkým počtom obetí," dodáva spisovateľ a novinár. Taký je podľa Jermolenka jeden zo scenárov. Ďalším scenárom môže byť, že Rusi aj napriek svojim krokom oznámia, že chcú mier a diplomatické riešenie. To by však znamenalo Putinovu prehru, myslí si Ukrajinec. 

Ruskí vojaci podľa Jermolenka nemôžu byť v takom veľkom bojovom nasadení na hranici s Ukrajinou navždy. Už v najbližších dňoch sa teda podľa neho rozhodne. "Ukrajinská armáda sa bude brániť, nenechá Rusov len tak prejsť. Rusi budú musieť použiť naozaj všetku možnú techniku, delostrelectvo, lietadlá, vrtuľníky. A to so sebou prinesie množstvo obetí," dodáva.

Nádej v ekonomickom tlaku

V hlavnom meste Ukrajiny je podľa neho cítiť napätie, panuje tam však normálny deň a žiadna panika medzi ľuďmi vidieť nie je. Oveľa dramatickejšia je situácia pre obyvateľov východu Ukrajiny. Ak tam ruská armáda zaútočí, proukrajinskí obyvatelia miest, ako sú Kramatorsk či Slavjansk nebudú mať na výber a budú musieť pod hrozbou väzenia či mučenia odísť, hovorí Jermolenko. "Okrem násilností a nepriateľských akcií tak môžeme očakávať aj ďalšiu utečeneckú vlnu. V roku 2014 sme mali poldruha milióna ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou, a to sa teraz môže opakovať," dodáva Ukrajinec.

Ako môže Západ Ukrajincom pomôcť? Podľa ukrajinského novinára by mohli Rusko zastaviť "naozaj zásadné sankcie proti ruského energetickému a obrannému priemyslu, čo by viedlo ku kolapsu ruskej ekonomiky". Rovnako je potrebné zamerať sa na účty oligarchov v západných bankách, najbohatší Rusi majú v krajinách Európskej únie často svoje domy, ich deti tam študujú. „Ekonomický tlak je jedným z najdôležitejších tlakov. Je potrebné zasiahnuť každý účet ruského oligarchu, ale aj propagandistických médií, ktoré šíria nenávisť. Ten zoznam je veľmi dlhý,“ uzatvára Jermolenko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok