Fáza vyčkávania, ničivý bleskový úder. Bývalý generál vysvetlil, ako sa môže vyhrotiť konflikt na Ukrajine

TA3
22.2.2022 11:25

Rusko posiela na Donbas svojich vojakov. Z miest, ktoré ovládajú proruskí separatisti už hlásia streľbu, obete aj ranených. Ako sa môže situácia vyhrotiť, a čo to znamená pre Slovensko, to priblížil bývalý generál Pavol Macko.

Podľa Macka nie je podstatné, koľko vojakov smeruje momentálne priamo na Donbas. Poukázal na to, že Rusko si niekoľko mesiacov budovalo ozbrojené sily a pozície okolo celej Ukrajiny s výnimkou západnej časti. "Z troch strán je Ukrajina de facto obkľúčená. Toto sú vojská, ktoré slúžia pre potrebu odstrašenia, alebo pre reakciu v prípade, že by Ukrajina reagovala na násun ruských vojsk na Donbas," priblížil.

Macko očakáva, že na Donbas sa presunie primeraný počet vojakov. "Neočakávajme nejaké obrovské množstvo, väčšinu si nechajú inde. Pošlú tam mechanizované vojská, pošlú tam tanky. Zaujmú blokovacie pozície na hraniciach," vysvetlil bývalý generál. Potom podľa neho príde fáza vyčkávania, keď sa Rusi budú venovať zriadeniu trvalej prítomnosti na Donbase, pričom sa zároveň budú podpisovať dohody o vzájomnej vojenkej pomoci. 

Ďalší vývoj zatiaľ nevieme odhadnúť. Môže aj eskalovať, ak sa Ukrajina rozhodne reagovať, pripustil Macko s tým, že ide o bezprecedentné odkrojenie ďalšej časti ukrajinského územia. "Vzájomne výhodné či vzájomne akceptovateľné usporiadanie toho konfliktu je nereálne," zdôraznil Macko. To, čoho sme aktuálne svdkami, je podľa Macka druhá fáza. Tá prvá fáza bol nátlak, druhá je čiastočné obsadenie, vysvetlil.

Rolu môže podľa Macka zohrávať okrem Putinových zatiaľ nevyslovených zámerov aj morálka vojska. "Či sú vojaci ozaj pripravení ísť bojovať aj tú veľkú vojnu." Macka by neprekvapilo, keby sa vyprovokovali ďalšie akcie, ktoré by dali ruským vojskám zámienku "minimálne na ničivý bleskový úder, ktorý by neznamenal okupáciu celej Ukrajiny, ale dokázali by degradovať vojenské, riadiace ale aj priemyselné schopnosti Ukrajiny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok