Za informácie o migrantoch ponúkajú tisíce, pre covidových udavačov sú pripravené odmeny

TA3/hm ČTK
22.2.2022 17:02

Čínske mestá ponúkajú v prepočte tisíce eur za informácie o nelegálnych imigrantoch z Hongkongu. Vypísanie odmeny motivoval prípad jedného z prichádzajúcich, ktorý mal po nepovolenom vstupe na pevninskú Čínu pozitívny test na koronavírus.

Covidoví udavači
TASR/AP (ilu)

Napísala o tom agentúra AFP. Peking uplatňuje politiku nulovej tolerancie voči koronavírusu a snaží sa pomocou niekedy extrémnych reštrikcií zastaviť jeho šírenie hneď na začiatku. Medzi opatrenia patrí okrem iného niekoľkotýždňová karanténa pre všetky osoby cestujúce do Číny, ktorá platí aj pre obyvateľov Hongkongu. Medzi poloautonómnym čínskym územím a pevninskou Čínou však fungujú siete pašerákov, ktoré ľuďom pomáhajú hranice prekonať bez nutnosti karantény.

Čínske zdravotnícke úrady tento týždeň informovali o štyroch ľuďoch nakazených koronavírusom, ktorí prišli z Hongkongu, bez toho, aby to oznámili úradom. Niekoľko miest v provincii Kuang-tung, ktoré s Hongkongom susedia, okamžite oznámilo vyplatenie odmeny za informácie o pašeráckych sieťach.

"Tí, ktorí poskytnú informácie ohľadom vstupu na územie, ktoré sa ukážu byť nelegálne alebo zločinné, dostanú odmenu vo výške až 200-tisíc juanov," uviedla polícia mesta Chuej-čou neďaleko hraníc s Hongkongom. Podobné ponuky vydalo najmenej päť ďalších miest v provincii. Hongkonské nemocnice v posledných týždňoch neúmerne zaťažila vlna nákaz posilnená variantom omikron. Čínsky prezident Si Ťin-pching vedenie veľkomesta pod čínskou správou tento týždeň vyzval, aby epidémiu dostalo pod kontrolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok