Konflikt s Ruskom podľa Draxlera pomáha USA odvádzať pozornosť od problémov Američanov

TA3
23.2.2022 07:00

Vladimír Putin urobil krok, o ktorom sa hovorilo už týždne. Uznal dve separatistické republiky na východe Ukrajiny, s ich predstaviteľmi podpísal dohody o priateľstve a pod hlavičkou "mierovej operácie" nariadil vyslanie ruských vojakov do oblasti. Kto je v tejto vojne ten "dobrý" a kto "zlý"? Aká je úloha propagandy? Rozprávali sme sa s bývalým politikom a analytikom Jurajom Draxlerom.

Konflikt s Ruskom podľa Draxlera pomáha USA odvádzať pozornosť od problémov Američanov
TASR/AP

Treba počítať s tým, že propaganda pri konfliktoch ide naplno, podľa analytika a exministra sa v časti slovenských médií až nekriticky preberá. Draxler pripomenul, že na začiatku mnohých vojen boli príbehy, ktoré sa nakoniec ukázali ako nepravdivé a naaranžované.

"Buďme skeptickí a diskutujme racionálne o tom, kto má aké zámery v takýchto konfliktoch," vyzval Draxler. Pripomenul, že v 90. rokoch sa v USA obranná a diplomatická elita postavila proti rozširovaniu NATO. V rámci tejto diskusie podľa Draxlera zaznelo, že dnešné Rusko nemá imperiálne ambície, ale po ére Sovietskeho zväzu si uvedomilo, že hospodársky nemá na to, aby udržiavalo veľké impérium. V tejto súvislosti rozširovanie NATO ničí snahy Ruska stať sa normálnou európskou krajinou. 

Draxler sa odvolal na Jamesa Matlocka, ktorý bol veľvyslancom USA v Sovietskom zväze. "Priamo povedal, pred niekoľkými dňami, že on vníma celú túto krízu ako niečo, na čo sa treba dívať aj z pohľadu vnútornej politiky Spojených štátov, ktorá v tejto chvíli prechádza spoločenskou krízou. Rastie počet bezdomovcov a stredná trieda nemá také príjmy, ako by si predstavovala," vyjadril sa Draxler.

"To, že sa vytvára takýto polárny konflikt s veľkým nepriateľom, s Ruskom, svojim spôsobom pomáha odvádzať pozornosť," skonštatoval exminister, pričom sa odvolal na tvrdenie "jedného z najvýznamnejších povojnových diplomatov v USA".

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok