Rusko uznalo suverenitu separatistov. Putinov prejav je fraškou, problémom sú aj dezinformácie

TA3
22.2.2022 10:30

Rusko uznalo nezávislosť dvoch samostatných republík na východe Ukrajiny. Na miesto vysiela Moskva svojich vojakov, ktorí tam podľa Kremľa majú plniť "mierovú misiu". Kyjev a Západ sa búria a hovoria o narušení integrity Ukrajiny. Viac o tejto téme povedal analytik Ivan Godársky z organizácie MEMO98.

Cekom jednoznačne ide o porušenie medzinárodného práva, konštatoval Godársky. "Nie je to prvýkrát, čo Rusko porušilo medzinárodné právo, začalo sa to anexiou Krymu v roku 2014," doplnil. Podľa Godárskeho by bolo chybou snažiť sa na konflikt pozerať optikou ruského prezidenta Vladimira Putina. "Je celkom jednoznačné, o čo sa snažil posilňovaním vojenskej prítomnosti," skonštatoval.

Podľa analytika je v tomto momente možné očakávať akýkoľvek scenár. Putinov prejav k národu označil len za potvrdenie udalostí, ktoré sa dlhodobo pripravovali, nešlo o "nič reálne, bola to svojim spôsobom fraška". V tejto súvislosti sú problémom aj dezinformácie, ktoré sa šíria v prospech ruskej agresie.

Pondelkové večerné vystúpenie Putina podľa analytika naznačuje, že opustil predtým "pomerne konzistentne vnímanú racionálnu líniu a ubral sa iným smerom". Godársky skonštatoval, že Putinove vystúpenie nebolo založené na faktoch, "išlo skôr o snahu o historický revizionizmus a snahu bezprecedentne delegitimizovať existenciu Ukrajiny". Snahu spochybniť krajinu, ktorá je naším susedom, označil analytik za nebezpečnú. Ukrajina je v slabšej pozícii a sily sú nerovnovážne, zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok