Zo Slovenskej akadémie vied ma nevyštvú, moju slobodu slova si vziať nedám, uviedol Blaha

TA3 TASR
22.2.2022 11:58

Poslanec Národnej rady SR Ľuboš Blaha uviedol, že zo Slovenskej akadémie vied ho nevyštvú. Tvrdí, že ho môžu upáliť, zatvoriť a prenasledovať, ale svoju slobodu slova si vziať nedá. Uviedol to na sociálnej sieti v reakcii na výzvu štatutárnych zástupcov ústavov a centier SAV, ktorí ho vyzývajú, aby ukončil pôsobenie v SAV.

Protest proti obrannej dohode s USA
TA3 / David Duducz

Výzvu na okamžité ukončenie svojho pôsobenia v SAV považuje Blaha za ďalší znak politizácie akademických inštitúcií a fašizácie slovenskej spoločnosti. "Som slobodný človek a mám právo na svoje ľavicové názory. Za svoju politickú činnosť sa nezodpovedám SAV, ale jedine občanom SR, ktorí mi dali dôveru v parlamentných voľbách," uviedol Blaha.

Tvrdí, že SAV má právo hodnotiť výlučne jeho vedeckú činnosť. V prípade, že majú kolegovia k jeho štúdiám vedecké výhrady, rád si ich vypočuje. Zároveň žiada, aby sa nezneužívala vedecká pôda na lacné politikárčenie.

"Pre mňa je kľúčové, že mám dôveru svojho domovského Ústavu politických vied SAV, ktorý sa zaoberá výlučne mojou vedeckou činnosťou a nekomentuje moje politické názory," uviedol Blaha. Považuje za neakceptovateľné, aby sa SAV zapájala do nenávistných kampaní proti ľavicovým a vlasteneckým politikom. "Vo vzťahu k politike musí dodržiavať prísnu neutralitu. Ak si toto nevie ustrážiť, je to hanba vedenia SAV," doplnil Blaha.

Viacerí štatutárni zástupcovia vedeckých pracovísk SAV vyzvali Blahu, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v akadémii. Tvrdia, že opakovane a hrubo nerešpektuje etické štandardy vedca a zneužíva slobodu prejavu. "Pripomíname, že uvedený kolega bol opakovane upozorňovaný na svoje nevhodné správanie. Bez akejkoľvek sebareflexie dotyčného," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webe akadémie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok