Akademici poslali Blahovi jasný odkaz. Svoje pôsobenie v Slovenskej akadémii vied by mal ukončiť

TA3 TASR
22.2.2022 10:21

Slovenská akadémia vied je znepokojená nárastom netolerancie a agresivity v spoločnosti. Predstavitelia Slovenskej akadémie vied sa od takýchto prejavov dištancujú a dôrazne ich odsudzujú, a to aj v prípadoch, ak sa takéhoto konania dopúšťajú v rámci svojich mimopracovných aktivít jej zamestnanci.

48. schôdza Národnej rady SR
TA3 / David Duducz

Akadémia v tejto súvislosti v utorok na svojom webe zverejnila vyhlásenie, ktoré podporuje väčšina štatutárnych zástupcov vedeckých pracovísk akadémie. V ňom vyzýva poslanca Národnej rady SR Ľuboša Blahu, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v akadémii.

Vyzýva Blahu, pracovníka Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v akadémii s tým, že opakovanie a hrubo nerešpektuje etické štandardy vedca a zneužíva slobodu prejavu. 

"Pripomíname, že uvedený kolega bol opakovane upozorňovaný na svoje nevhodné správanie. Bez akejkoľvek sebareflexie dotyčného. Plne stojíme za vyjadreniami Etickej komisie Slovenskej akadémie vied," uvádza sa vo vyhlásení.

Etická komisi okrem iného k Blahovmu správaniu sa konštatovala, že postavenie vedca sa viaže na istú zodpovednosť vyplývajúcu z členstva v akademickej komunite. 

"Tejto zodpovednosti sa nemožno zbaviť ani pri paralelnom výkone inej funkcie/iného povolania. Člen akademickej obce musí primerane zachovávať isté štandardy správania sa aj v prípade výkonu neakademickej funkcie. Vo všeobecnosti možno legitímne očakávať, že vedec bude politickú diskusiu kultivovať, nie degradovať," dodáva sa vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok