Smetiari vyrážajú do ulíc za zvukov Beethovena, vysýpanie smetí je na Taiwane udalosťou

TA3/hm ČTK
26.2.2022 09:00

Klavírna skladba Pre Elišku Ludwiga van Beethovena na Taiwane znamená jediné - ísť vysypať odpadky. Melódiu, ktorú poznajú vo svete všetci adepti klavírnej hry, tu vyhrávajú žlté vozidlá smetiarov pomaly prechádzajúcich uličkami. Vyhrávajú večer a ľudia sa na to tešia, pretože sa dostanú medzi známych.

Pre Elišku
TASR/AP

Napísal o tom The New York Times. Žlté auto a za ním idúce biele, určené na recyklovaný odpad, sa zastaví pred obchodom v taiwanskej štvrti Si-nüe. Smetiari vyskočia z auta a vyprázdňujú plastové nádoby. Oddelene na papier, plast, sklo, kov, surové potraviny určené do kompostu a varené jedlo, ktoré dostanú ošípané. Tichšia ulička sa hneď premení na susedskú párty.

Odpadky sa nesmú dotknúť zeme

Mladí i starí mieria k nádobám zo všetkých smerov, niektorí peši, ďalší na bicykli alebo na skútri a privážajú svoj vopred roztriedený odpad v škatuliach a vreciach. Na sebe džínsy, uniformy z obchodov alebo tepláky. Niektorých sprevádzajú domáce zvieratá. Samozrejme, na nohách majú univerzálnu obuv vhodnú pre túto príležitosť - gumené papuče. "Niekedy to vynesiem sám, inokedy ideme všetci," povedal 18-ročný študent Si Ang, ktorého tentokrát obklopujú priatelia. "Je to dobrý systém, udržiava to na Taiwane čistotu," dodal.

Štáty organizujú vývoz odpadu rôzne, ale žiadny to nerobí tak ako Taiwan. Päť dní v týždni, v daždi alebo slnku, tam vidíte ľudí stáť pri ceste s vrecami a čakať na smetiarske autá. Rozprávajú sa alebo pozerajú do telefónu, ale všetci naťahujú uši, či už nie sú počuť tóny "Elišky". Niektorí smetiari pre zmenu volia Panenskú modlitbu poľskej skladateľky Tekly Bądarzewskej-Baranowskej.

Taiwan to tak robí desiatky rokov, pretože tam platí pravidlo, že sa odpadky nesmú dotknúť zeme. Tamojší predstavitelia sú presvedčení, že je to oveľa účinnejšie, ako keď ľudia vhadzujú odpad do kontajnerov k neskoršiemu vývozu. Taiwan mal kedysi prívlastok "ostrov odpadu" a vďaka tomuto systému sa z neho stala čistá spoločnosť. "Odpad sa nikde nehromadí a prostredie sa udržiava v čistote," uviedol zástupca odboru životného prostredia v  Si-nüe Jang Čchou-mou.

Je to tiež dobrý prostriedok na upevňovanie súdržnosti ľudí. Tradujú sa príbehy dvojíc, ktoré sa zoznámili pri čakaní na smetiarov. V roku 2018 v meste Kao-siung nasledoval kandidát v parlamentných voľbách smetiarske vozidlo a využil to v kampani. Isteže existujú typy, ktoré len odhodia odpad a idú preč, v bohatých štvrtiach majú ľudia na odnesenie smetí personál. Počas epidémie sa ľudia báli združovať sa, ale stále platí, že radi uvidia známe tváre, i keď za rúškami.

Koše na verejnosti odstránili

Kushmi je pôvodom Indonézanka a nedávno ju pri zvoze odviedla povedľa priateľka a ponúkla jej ako darček krabičku špagiet a pomaranče. Kúsok ďalej pomohla 78-ročná Lin Jü-wen 91-ročnej susedke a dlhoročnej priateľke Jü C'-cu vyhodiť balík novín. "Sme unavené, nemáme celý deň čo robiť, takže je pekné vyjsť von a vidieť priateľov," uviedla Lin. Obe dámy sú dosť staré na to, aby sa pamätali na časy, kedy bolo mesto Tchaj-pej pokryté odpadom a skládky preplnené. Ľudí to začalo obťažovať a boli takí naštvaní, že v 90. rokoch vláda zrevidovala postup narábania s odpadmi.

V Tchaj-peji si ľudia museli kúpiť vládou zaistené modré odpadkové vrecia v rámci systému "Plaťte, keď vyhadzujete", čo prinútilo ľudí menej plytvať. Bolo zriadených 4000 zberných miest a odstránená väčšina košov na verejných miestach, aby sa zabránilo nelegálnemu odhadzovaniu. Za znečisťovanie zaviedli pokuty. 

V roku 2017 sa dostal Taiwan s 50 percentami recyklovaného odpadu hneď za Nemecko, uviedla konzultačná firma Eunomia. Je tiež na špici krajín s najmenším objemom odpadu na hlavu. Tchaj-pejský riadaci odborník na narábanie s odpadom Nate Maynard uviedol, že za úspechom je tiež to, že ľudia musia vyjsť s tým, čo odhadzujú, von. "Musíte to odniesť, postarať sa o to, zatiaľ čo v USA a väčšine ďalších častí sveta, je odpad proste niečo, čoho sa zbavujú," povedal.

Zostáva objasniť, prečo je to Beethovenova Eliška alebo Modlitba Bądarzewskej-Baranowskej. Jedni tvrdia, že Beethovena vybral jeden zástupca zdravotníctva, pretože počul dcéru skladbu hrať. Isté je, že na Taiwane tieto melódie vyťahujú ľudí von z domu rovnako ako inde zvuky pojazdných zmrzlinárov spoločnosti Mister Softee. Keď sa v meste Tchaj-nan odvážili ku zmene a zvolávali ku zberu ampliónmi a v angličtine, neukázala sa ani noha.

Hundroši sú ale aj na Taiwane - jednému prekáža, že hudba hrá príliš hlasno, ďalším, že je potrebné organizovať si deň podľa odpadkov, niektorí sa musia ospravedlňovať z práce pre skorší odchod, aby smetiarov stihli. Úradníci sú však neoblomní - systém funguje a meniť sa nič nebude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok