Proces s Navaľným je absurdný, vyšetrovateľ je režísér okresného divadla, tvrdí svedok obžaloby

TA3 TASR
22.2.2022 07:42

Svedok v novom súdnom procese proti ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému označil v pondelok celú kauzu týkajúcu sa údajného podvodu a pohŕdania súdom za "absurdnú z hľadiska obsahu a zle zinscenovanú, pokiaľ ide o zápletku".

alexander navaľnyj 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Spravodajský web Meduza.io poznamenal, že to vyhlásil bývalý zamestnanec Navaľným založenej protikorupčnej nadácie FBK, Fiodor Gorožanko, ktorý je pritom svedkom obžaloby.

"Napriek tomu, že som svedkom obžaloby, vystupujem ako svedok obhajoby. Verím, že Navaľnyj konal v súlade s platnou legislatívou," povedal Gorožanko. Vyšetrovateľa v kauze prirovnal Gorožanko k "režisérovi okresného divadla". Uviedol, že naňho pri výsluchu vyvíjal nátlak a do protokolu písal to, čo on vôbec nepovedal. Následne  vyšetrovateľ vytlačil papier s obžalobou, kde bolo citované aj Gorožankovo nepresné svedectvo, a primal ho, aby sa ho naučil naspamäť. "Čo som mal robiť? Naučil som sa. Povedal som mu to dvakrát, vraj stačí tak," povedal Gorožanko.

Petrohradský aktivista Fiodor Gorožanko pôsobil v FBK v rokoch 2016-19. V apríli 2021, keď na internet unikla databáza s e-mailovými adresami ľudí, ktorí sa zaregistrovali na webovej stránke Free Navalny!, priaznivci Navaľného obvinili práve Gorožanka z účasti na úniku týchto informácií. On sám to poprel. V rámci nového prípadu je Alexej Navaľnyj obvinený z podvodu a pohŕdania súdom. Súdne pojednávania sa konajú v nápravnovýchovnom tábore č. 2 v meste Pokrov, kde si politik odpykáva zmenený trest vynesený v kauze Yves Rocher. Aj tá je Navaľným a jeho priaznivcami označená za politicky motivovanú.

V pondelok mal moskovský súd na výjazdnom pojednávaní v Pokrove vypočuť výpovede troch svedkov, no sudkyňa počas výsluchu Gorožanka vyhlásila prestávku. Pojednávanie bude pokračovať v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok