Ruský súd zmenil bratovi ruského opozičného politika Navaľného trest za porušenie pravidiel na nepodmienečný

TA3 TASR
18.2.2022 16:21

Moskovský súd v piatok bratovi ruského opozičného politika Alexeja Navaľného Olegovi zmenil v jeho neprítomnosti ročný trest odňatia slobody na nepodmienečný za porušenie podmienok pôvodného podmienečného trestu.

Ruský súd zmenil bratovi ruského opozičného politika Navaľného trest za porušenie pravidiel na nepodmienečný
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. Právnik Olega Navaľného Nikos Paraskevov na Twitteri oznámil, že súd pôvodný rozsudok za porušenie sanitárnych pravidiel zmenil na nepodmienečný. Iný súd Olegovi Navaľnému v auguste minulého roka vymeral ročný podmienečný trest odňatia slobody za podnecovanie na porušovanie epidemiologických opatrení počas protestov v Moskve v januári 2021. Súd určil skúšobnú lehotu na jeden rok.

Odsúdený podľa rozsudku počas tohto obdobia nemal právo na zmenu miesta pobytu bez toho, aby upozornil príslušné úrady, píše agentúra Interfax. Oleg Navaľnyj však v septembri minulého roka odcestoval na Cyprus, odkiaľ sa do Ruska nevrátil.

Sudca v piatok vyhovel žiadosti federálnej väzenskej služby, ktorá v januári tohto roka požiadala o zmenu trestu. Ruské ministerstvo vnútra v ten istý mesiac na Olega Navaľného vydalo zatykač, pripomína AFP.

Paraskevov podľa Interfaxu uviedol, že jeho klient trest nepovažuje za zákonný a žiadosť FSIN považuje za neodôvodnenú. Právnik podľa svojich slov nemá informácie o mieste pobytu Olega Navaľného.

Ten bol spolu s ďalšími opozičnými politikmi a aktivistami obvinený, že v januári 2021 vyzýval občanov na účasť na úradmi nepovolenom zhromaždení na podporu svojho brata, ktorého začiatkom roka 2021 zadržali po návrate do vlasti z Nemecka, kde sa zotavoval po pokuse o otravu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok