Biela diéta: Nasaďte si ju, ak chcete, aby zuby vydržali po bielení čo najdlhšie žiarivé

TA3/zm
23.2.2022 08:00

Mať žiarivý úsmev je snom každej z nás. Bielenie je dostupné nielen v zubných ambulanciách, ale k dokonalému úsmevu viete prísť pomerne rýchlo aj v pohodlí domova. Keď už si však dáte tú námahu, buďte pripravené, že pár dní budete musieť dávať pozor na to, čo vložíte do úst. Čaká vás takzvaná biela diéta.

Biela diéta: Nasaďte si ju, ak chcete, aby zuby vydržali po bielení čo najdlhšie žiarivé
Profimedia

Hoci výrobcovia produktov na bielenie zubov tvrdia, že po ňom nie je sklovina o nič náchylnejšia na sfarbenie, u zubárov prevláda názor, že minimálne pár hodín po bielení zubov by sme sa predsa len mali vyhnúť potravinám a nápojom, ktoré majú tendenciu farbiť. Biela diéta vás teda asi neminie, ak si chcete udržať čo najdlhšie viditeľný efekt.

Zákaz fajčenia

Azda najnáročnejší krok po bielení sa týka fajčiarov. Pre žiarivý úsmev je ideálne vzdať sa na pár dní svojho zlozvyku alebo ho výrazne obmedziť. Ak takúto obetu nie ste schopné podstúpiť, ale aj tak si chcete zuby vybieliť, skúste si aspoň po cigarete ústa vypláchnuť ústnou vodou.

Stopka na jedálnom lístku

Stopku vo vašom jedálničku by mali mať pár dní po bielení zubov tie potraviny, ktoré sú farebné. Ovocie ako maliny, čučoriedky, tmavé hrozno, jahody, černice či čerešne by mohli výsledok kúry pomerne rýchlo ovplyvniť. Vyhýbajte sa aj zelenine, ktorá má výrazné sfarbenie. V tomto prípade je to cvikla, hokaido, červená kapusta, ale aj mrkva.

Negatívny vplyv na biely chrup majú aj koreniny, ktoré bežne používame v kuchyni. Pri dochucovaní jedál sa radšej vyhnite kurkume, kari koreniu, sójovej omáčke, kečupu a horčici. A možno vďaka bielej diéte stratíte aj nejaké tie kilá na váhe, pretože musíte na pár dní zabudnúť aj na čokoládu.

Rovnako dôležité ako vyradenie niektorých potravín je aj obmedzenie určitých nápojov. O káve je všeobecne známe, že neprispieva práve k žiarivo bielemu chrupu. Rovnako zlú službu nám v tomto prípade robí čierny čaj, kola, ovocné džúsy a červené víno. Tieto nápoje ovplyvňujú farbu zubov nielen bezprostredne po ich bielení.

Povolené potraviny

Ak máte pocit, že máte počas bielej diéty zakázané takmer všetko, tak vedzte, že stále je tu množstvo potravín, ktoré sú povolené a na farbu vášho chrupu nemajú negatívny vplyv.

V týchto dňoch si doprajte ovocie s bielou dužinou ako jablká, hrušky, biele hrozno alebo banány.

Stále máte k dispozícii aj veľa druhov zeleniny, ktoré si môžete naservírovať. Sú to najmä cuketa, biela kapusta, zelená paprika, reďkovka, uhorka, kaleráb i karfiol. Počas bielej diéty sú povolené aj mliečne produkty od jogurtov, cez syry až po tvaroh. Ak mäso, tak v dňoch po bielení zubov uprednostnite hydinu a ryby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok