Dokonalý ananás: Dokáže divy s postavou i pleťou, ale vybieli aj zuby a zničí bradavice

TA3/zm
20.12.2021 08:00

Napriek tomu, že ide o tropické ovocie, v našich zemepisných šírkach zvyčajne nechýba na sviatočnom stole, a ak vám tento rok po Vianociach zostane, rozhodne si ho ukradnite pre seba. Nielen na jedenie ale aj na výrobu kozmetických masiek je ananás ako stvorený. Poďakujete sa mu za postavu aj krásnu pleť.

Dokonalý ananás: Dokáže divy s postavou i pleťou, ale vybieli aj zuby a zničí bradavice
Unsplash

Vedeli ste o tom, že ananás je jedným z najlepších domácich spôsobov, ako odstrániť nielen vrásky, ale dokonca i bradavice? Vyskúšajte tieto jednoduché recepty.

Ananás na chudnutie

Toto skvelé ovocie je síce veľmi sladké, čo by mohlo naznačovať, že nie je ideálne pre diétu. Ananás však dokáže naštartovať metabolizmus a v 100 gramoch ovocia sa skrýva len 52 kalórii, čo je porovnateľné s jablkom alebo banánom, ktoré sa pri diétach požívajú bežne. Navyše je močopudný, takže vás zbaví aj zadržiavanej vody v tele.

Spomaľte starnutie

Výhodou ananásu, prečo je rozhodne anti-age ovocím, je vysoký obsah hydroxykyselín. Spomaliť starnutie dokážete vďaka veľmi jednoduchému pleťovému toniku. Odšťavte zrelý ananás a namáčajte v extrakte vatový tampón. Po piatich minútach pôsobenia na tvári ju nezabudnite dôkladne opláchnuť, inak by sa lepila a štípala vás. Nezľaknite sa jemného začervenania, pokiaľ nemáte vyslovene alergickú reakciu, zmizne o pár minút spolu s vráskami.

Hydratačná maska

Rozmixovaný ananás v kombinácii s medom je skvelým spôsobom, ako pleti dodať dostatok vlahy a zároveň vodu v kožných bunkách doslova uzatvoriť. Na jeden veľký kus tohto ovocia stačí polievková lyžica medu. Ak ste samy doma a nechystáte babskú jazdu, bude vám stačiť aj štvrtinové množstvo. Po pätnástich minútach na tvári masku dôkladne zmyte.

Bielenie zubov

Domácich receptov na bielenie zubov tu už bolo neúrekom, ale možno ste to ešte neskúšali s ananásom. Stačí ho rozmixovať, prípadne pridať kokosový olej a používať túto pastu raz za týždeň. Ublížiť si nemôžete, ananás má tiež priaznivé účinky na zdravie ďasien a zamedzuje vzniku paradentózy.   

Sprchový gél

Ak už skutočne neviete, čo so zrelým ananásom, jeho plátky môžete používať ako sprchový gél. Obsahuje prírodne AHA kyseliny, vďaka ktorým bude na pokožku pôsobiť ako peeling. Nehovoriac o tej príjemnej, sladkej vôni, ktorá vám na tele ostane.

Pri kúpe ananásu sa riaďte tým, ako vyzerá na povrchu. Zelená šupka značí, že daný kúsok ešte nie je zrelý a vhodný na konzumáciu, preto bude mať trpkú chuť. Žltohnedá farba, ktorá sa objavuje pri zrelých ananásoch, však nestačí. Mali by ste po vybranom kúsku poklopať podobne ako po melóne aby ste zistili, či je ananás na dotyk pevný a nie mľandravý.  

Mäkké päty

Stále to nie je všetko, čo toto žlté exotické ovocie dokáže. Na ďalší kozmetický recept potrebujete opť plátky ananásu. Priložte ich na miesta so zhrubnutou pokožkou, napríklad na päty, alebo lakte a kolená. Po pár minútach a umytí kože uvidíte a ucítite ten rozdiel.

Ananás na bradavice

Ananás obsahuje okrem iného i účinné látky, ktoré dokážu odstrániť bradavice. Nakrájajte ho na kolieska a potierajte postihnuté miesto šťavou niekoľkokrát denne, ale rovno nechajte pôsobiť plátok počas celej noci.         

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok