Na čo sú dobré marhuľové semená? Výskum nitrianskych vedcov priniesol zaujímavé výsledky

TA3 TASR
21.2.2022 13:51

Odborníci z Ústavu výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre skúmali vplyv konzumácie horkých marhuľových semien na fyziologický stav ľudí. V rámci výskumu sa zamerali najmä na sledovanie vplyvu pravidelnej konzumácie horkých marhuľových semien na rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Na čo sú dobré marhuľové semená? Výskum nitrianskych vedcov priniesol zaujímavé výsledky
TASR/Henrich Mišovič (ilu)

Výsledky výskumu potvrdili, že denná konzumácia šiestich až desiatich horkých marhuľových semien, v závislosti od hmotnosti konzumenta, počas šiestich až 12 týždňov spôsobila preukazné zníženie hladiny celkového aj LDL cholesterolu v skupine zdravých dobrovoľníkov, ako aj u ľudí so zvýšenou hladinou celkového cholesterolu. Preukazne sa u nich znížili aj aterogénne subfrakcie LDL cholesterolu, informovala o výsledkoch výskumu Jana Kopčeková, odborná asistentka ústavu.

Marhuľové semená sú veľmi bohaté na bielkoviny, tuky, vlákninu a dodávajú telu množstvo minerálnych látok, najmä draslík a horčík. Jednou z hlavných bioaktívnych zložiek marhuľových semien je kyanogénny glykozid amygdalín, ktorý podľa niektorých zistení dokáže zamedziť vzniku a šíreniu onkologických ochorení. 

"Jeho využitie v terapii onkologických ochorení je už od 50. rokov minulého storočia kontroverzne diskutované. Tejto problematike sme sa však na našom pracovisku nemohli venovať, keďže výskum na onkologických pacientoch nebol schválený etickou komisiou," skonštatovala Kopčeková.

Horké marhuľové semená, ktoré sú v súčasnosti už bežne dostupné v obchodoch so zdravou výživou, sa odporúčajú ako súčasť bežnej dennej stravy na zvýšenie nutričnej hodnoty. Ich odporúčané dávkovanie sa značne líši, pretože závisí od rôzneho množstvá amygdalínu. Vo všeobecnosti sa ako preventívna dávka zvyčajne odporúča konzumácia dvoch až desiatich semien. 

"Odporúčané množstvo na dennú konzumáciu by malo byť uvádzané na obale výrobcom v závislosti od obsahu amygdalínu a hmotnosti semien. Marhuľové semená musia byť prírodne sušené a nepražené, vysoké teploty ničia časť výživných látok," povedala Kopčeková.

Marhuľové semená majú, rovnako ako ostatné orechy, potenciál na alergické reakcie. "Keď sa prejaví alergia, treba dávkovanie znížiť alebo úplne vyradiť," uzatvára odborníčka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok