Ste pravidelne terčom komárov? Niektoré farby oblečenia ich podľa štúdie priťahujú viac

TA3/hm ČTK
21.2.2022 14:00

Nové prírodovedecké zistenia by ľuďom mohli uľaviť od náletov azda najobťažujúceho hmyzu - komárov. Vedci totiž zistili, že farba oblečenia môže zohrávať úlohu v tom, ako veľmi človek komárov priťahuje. Ignorujú napríklad bielu a zelenú.

komár vírus Nemecko 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Vyplýva to zo štúdie výskumníkov z Washingtonskej univerzity publikovanej tento mesiac v časopise Nature Communications. Traduje sa, že osy priťahuje žltá. Výskumníci prišli s podobnou teóriou aj pri komároch. Už skôr sa vedelo, že majú veľmi dobrý čuch, ktorým detekujú ľudský pot, oxid uhličitý z ľudského dychu a teplotu ľudskej kože. Nová štúdia prichádza s ďalším záverom.

Vedci pri experimente držali komárov tropických (Aedes aegypti) v komore, na ktorej dne bolo niekoľko farebných bodov, ktoré si komáre nevšímali. Keď však výskumníci farebné body nasprejovali oxidom uhličitým, začali komáre lietať na červenú, oranžovú, tyrkysovú a čiernu. Naopak, ignorovali zelenú, bielu, fialovú a modrú.

Obchod oblečenie textil móda 1140px ilu (SITA/AP) SITA/AP

"Červená farba je na koži každého z nás. Na odtieni pigmentu nezáleží," povedal podľa servera CBS News profesor biológie a jeden z autorov výskumu Jeffrey Riffel. "Vyhýbať sa pri obliekaní farbám atraktívnym pre komárov môže pravdepodobnosť komárieho bodnutia znížiť," dodal.

Komár tropický je prenášačom horúčky dengue, žltej zimnice alebo vírusu zika, v Českej republike a na Slovensku sa však bežne nevyskytuje. Podľa výskumníkov je možné, že iné druhy sa budú vo vzťahu k farbám chovať inak. Zásadným prínosom štúdie je však zistenie, že farba pri komároch zohráva úlohu pri hľadaní hostiteľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok