Využite bylinkovú záhradu netradične. S tými správnymi sadenicami odradíte aj komárov

TA3/zm
11.8.2021 08:00

Od niektorých byliniek sa komáre držia ďalej! Bylinková záhrada tak nemusí ochutiť len vaše jedlá či nápoje, ale odradiť aj nepríjemný hmyz, ktorý aktuálne po dažďoch zažívame v zvýšenej miere.

Využite bylinkovú záhradu netradične. S tými správnymi sadenicami odradíte aj komárov
Pexels/Karolina Grabowska

Prvú polovicu leta sme mali od nepríjemného hmyzu pokoj, no s pribúdajúcimi dažďami sa priam roztrhlo vrece s komármi. Nemusíte mať práve záhradu na to, aby ste s malými votrelcami dokázali zatočiť pomocou byliniek. Vysadiť si ich môžete aj na balkóne či terase. Využijete ich cez deň v kuchyni a večer oceníte, že vám nič nebzučí pri uchu. 

Mäta a medovka

Tieto dve bylinky má po ruke každý, kto miluje svieže letné limonády. Na ľudí ich vôňa pôsobí lákavo, naopak, komáre sa jej vyhýbajú na hony. Mäta i medovka sú veľmi aromatické a bez toho, aby ste s nimi niečo špeciálne museli robiť, hmyz ich cíti už z diaľky. Ak chcete ich účinok ešte viac zosilniť, len ich večer pred posedením v záhrade či na balkóne trochu pošúchajte a vôňa sa bude šíriť ešte rýchlejšie.

Bylinky proti komárom Pexels/cottonbro

Bazalka

Výraznú vôňu má i bazalka, ktorú poznáte hlavne z talianskej kuchyne. Odteraz si ju môžete spájať aj s bojom proti komárom. Dariť sa jej bude najmä v tieni, ale ak máte záhradu, pokojne ju posaďte pomedzi zeleninu. Pred nepríjemným hmyzom a škodcami tak ochráni nielen vás, ale aj úrodu. 

Tymian a rozmarín

Dve na pohľad veľmi podobné bylinky, a čo sa týka komárov a inej hávede, pôsobia podobne odpudzujúco. Rozmarín má účinok hlavne ak opekáte a prihodíte ho do ohňa. Dym obsahujúci jeho arómu dá už z diaľky vedieť, že sa vám má hmyz vyhýbať. Táborák ale zrejme na balkóne či terase nezaložíte, v takom prípade siahnite po tymiane. Netreba robiť nič, len ho mať po ruke a nechať rozvoniavať.          

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok