Podľa rozviedky USA dostali ruskí velitelia rozkazy pokračovať v príprave invázie na Ukrajinu

TA3 TASR
20.2.2022 23:32

Vláda Spojených štátov má spravodajské informácie, podľa ktorých ruskí velitelia pri hraniciach s Ukrajinou dostali rozkazy pokračovať v príprave invázie. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom v nedeľu informovali americké médiá.

Podľa rozviedky USA dostali ruskí velitelia rozkazy pokračovať v príprave invázie na Ukrajinu
TASR/AP

Na základe týchto informácií z uplynulého týždňa prezident USA Joe Biden v piatok vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin prijal rozhodnutie o útoku na Ukrajinu, uviedli noviny New York Times a televízia CBS. Zmienené rozkazy však podľa zdrojov neznamenajú, že je ruský vpád na Ukrajinu nevyhnutný, pretože pokyny na prípravu útoku by mohli byť stiahnuté, prípadne by mohlo ísť aj o dezinformácie zamerané na uvedenie USA a ich spojencov do omylu, uviedla televízia CNN.

Z informácií amerických tajných služieb tiež podľa správ vyplýva, že 40 až 50 percent z vyše 150-tisíc ruských vojakov neďaleko ukrajinskej hranice umiestnili do bojových formácií a mohli by začať útok v priebehu niekoľkých dní. K týmto jednotkám patria údajne aj ruskí záložníci, ktorí by po invázii mohli vytvoriť okupačnú armádu.

Biden sa v nedeľu podľa Bieleho domu zišiel s členmi svojej Rady pre národnú bezpečnosť. Na zasadnutí sa hovorilo o najnovšom vývoji v súvislosti s posilňovaním ruskej armády pri hranici s Ukrajinou. Biden v nedeľu popoludní oznámil, že pocestuje do štátu Delaware, kde býva jeho rodina. Len krátko na to však plány zmenil s tým, že zostane vo Washingtone. Dôvody Biely dom nešpecifikoval, napísala agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok