Americké veľvyslanectvo v Moskve vyzýva občanov USA, aby si pripravili evakuačný plán na opustenie Ruska

TA3 TASR
20.2.2022 22:54

Americké veľvyslanectvo v Rusku vyzvalo v nedeľu Američanov žijúcich v tejto krajine, aby sa pripravili na možnú evakuáciu. Odvolalo sa pritom na hroziace útoky v Moskve, Petrohrade či pozdĺž ruských hraníc s Ukrajinou, informuje agentúra Reuters.

Americká ambasáda uviedla, že v ostatnom čase sa vyskytli "hrozby útokov na nákupné centrá, železničné stanice i stanice metra a ďalšie verejné miesta, kde sa zhromažďujú ľudia". Zaznamenané mali byť na husto obývaných miestach vrátane Moskvy a Petrohradu, ako aj oblastiach pri ukrajinských hraniciach, kde je napätá situácia.

Veľvyslanectvo ďalej Američanom odporučilo, aby sa "vyhli davom", pripravili si "plán na evakuáciu" a nespoliehali sa v tomto smere na pomoc americkej vlády, uvádza agentúra AFP.

Na vyhlásenie ambasády medzičasom zareagovalo aj Rusko. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová sa spýtala, či USA informáciu o možnej hrozbe útokoch poskytli Rusku. "A ak nie, ako tomu máme rozumieť?" dodala.

Napätie medzi Moskvou a Západom v posledných týždňoch narastá. Rusko zhromaždilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou desaťtisíce vojakov a vyvolalo tak obavy medzinárodného spoločenstva z možnej invázie na Ukrajinu. Moskva takéto obvinenia popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok