Šéf slovenskej výpravy Buček zhodnotil olympiádu, vyzdvihol najmä Vlhovú a hokejistov

TA3 TASR
20.2.2022 08:04

Z pohľadu úspechov slovenských športovcov na ZOH v Pekingu sa vyníma zlato lyžiarky Petry Vlhovej zo slalomu a púť hokejistov olympijským turnajom. Vedúci slovenskej výpravy na hrách a zároveň športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Roman Buček však nebol spokojný s ostatnými výsledkami a priznal, že je sklamaný.

Šéf slovenskej výpravy Buček zhodnotil olympiádu, vyzdvihol najmä Vlhovú a hokejistov
TASR/Jaroslav Novák

Buček vyslovil absolutórium Vlhovej, ktorá podľa neho naplnila svoje ambície a aj očakávania fanúšikov na Slovensku. Ocenil aj hokejistov, ich bronzový úspech považuje za výnimočný. Od ďalších športovcov 50-člennej výpravy, ktorá cestoval do Pekingu, však čakal viac: "Považujeme to za slabšie výsledky od jednotlivých športových výprav. Na týchto hrách pribudli do programu nové disciplíny, zo Slovákov sa do nich nikomu nepodarilo kvalifikovať okrem Viktórie Čerňanskej, ktorá štartovala v monoboboch. Po ukončení hier predostrieme analýzu. Ale toto bude otázka aj pre rezortné strediská vrcholového športu, chce to asi detailnejší rozbor," zhodnotil Buček.

Šéf výpravy však vyslovil spokojnosť s organizáciou hier, komplikácie robila len doprava. A Slovákom sa vyhol aj obávaný koronavírus. "Treba povedať, že Číňania urobili maximum pre to, aby boli hry úspešné a aj sa im to podarilo. V olympijskej dedine bolo 260 športovcov identifikovaných ako pozitívnych. My sme sa tomu vyhli, mali sme len blízke kontakty a nenarušilo nám to prípravu," uviedol.

Vzdialenosť všetkých troch olympijských dedín však bola veľká, tu už toľko pozitívnych emócií Buček nemal: "Toto bol taký náročný moment celej výpravy. Doprava medzi dedinami bola veľmi komplikovaná. Ale my sme sa s tým ako členovia výpravy popasovali. Dediny boli ďaleko od seba a časovo to bolo veľmi náročné. No náš tím si dobre rozdelil úlohy."

Slovenskí športovci a členovia výprav si pochvaľovali opatrenia v olympijskej dedine, ako aj celkový servis. "Olympijské dediny boli na veľmi dobrej úrovni. Nie na všetkých olympiádach, na ktorých som bol, to malo taký vysoký štandard. Zo strany športovcov sme nedostali žiadne sťažnosti, čo sa týka zabezpečenia. Aj jedlo bolo dobré, aj keď po dvoch týždňoch sa to už zdalo jednotvárne. Vymedzené priestory, kde sme sa pohybovali, boli nepreniknuteľné. Čiže aj keď sa niekto pomýlil, bol ihneď usmernený do bubliny. Aj odkladov a zmien bolo napríklad na predchádzajúcich ZOH v Pjongčangu viac, takže tu to bolo únosnejšie," povedal Buček.

Časti slovenskej výpravy odlietali domov postupne, ako poslední odídu z Pekingu hokejisti. "Mali sme tu kvôli tomu aj míting. Niektoré krajiny mali problémy s odchodmi, meškali im až 10 hodín chartrové lety. My lietame komerčnými linkami, toto bolo zatiaľ v poriadku," uzavrel Buček.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok